Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Vänsterpartiet vill höja skatten för att sänka arbetstiden för vårdpersonal

Sänkt arbetstid för personal inom sjukvården är den fråga som Vänsterpartiet går till val på i regionvalet. Partiet vill börja med tio avdelningar och vårdcentraler med höga sjukskrivningstal och svårigheter att rekrytera personal.

På sikt vill Vänsterpartiet att alla som arbetar inom sjukvården i Skåne ska arbeta högst sex timmar om dagen, med bibehållen heltidslön.
På onsdagen presenterade partiet sitt valmanifest inför valet till regionen den 9 september. Huvudförslaget är en stegvis arbetstidsförkortning med tio avdelningar per år. Kostnaden blir 80 miljoner kronor för varje steg.
Läs mer: Vår opinionsmätning: Makten i Region Skåne hänger på MP – men SD fortsatt vågmästare
– Vi finansierar det dels genom en skattehöjning, dels genom de vinster det ger med lägre sjukskrivningstal. Det kostar en del att införa, men regionen sparar pengar på långtidssjukskrivningar som kostar mycket, säger Sara Svensson, partiets gruppledare i regionen och förstanamn på regionlistan för Malmö.
Sara Svensson är gruppledare för Vänsterpartiet i Region Skåne.Bild: Sandra Henningsson
Inför årets budget föreslog Vänsterpartiet en höjning av regionskatten med 80 öre. Enligt partiets företrädare hamnar de troligen på samma nivå nästa år, men det beror på vilken skattepolitik som bedrivs nationellt efter valet.
Partiet vill använda de ökade skatteintäkterna till att minska underskottet i den skånska sjukvården, som nu är drygt 1 miljard kronor. Partiet vill också öppna ”flera hundra vårdplatser”.
– Vi vill vara ärliga och nämner inte en siffra som vi har sett att andra partiet har gjort, säger Sara Svensson.
Hon påminner om att Socialdemokraterna förra valet ville öka antalet vårdplatser med 300 medan resultatet, enligt henne, blev en stängning av 400.
Vänsterpartiets huvudkandidater i regionvalet: Sara Svensson, Agneta Lenander och Peter Ahlbom.Bild: Martina Glimberg
Enligt partiets regionala företrädare går det inte att öppna vårdplatser utan satsningar på arbetsmiljön – för att få medarbetare att vilja stanna kvar och för att få fler att vilja utbilda sig till yrken inom vården.
Agneta Lenander, partiets förstanamn i Lund-Landskronakretsen, är sjuksköterska och tycker sig se att blivande kollegor lämnar utbildningen på grund av den ansträngda arbetsmiljön.
– De som ska lära sig yrket behöver göra det i en miljö som är rimlig. Vi har stora avhopp från utbildningarna.
Det går inte bara att säga att man ska öppna vårdplatser. Först måste det finnas personal som kan bemanna platserna, konstaterar hon.
– Det måste vi bygga upp först. Det finns inget magiskt trollspö.
Vänsterpartiets regionföreträdare ser satsningarna på kortare arbetstid och bättre arbetsmiljö i vården som en jämställdhetsfråga. Det är kvinnorna som har betalat ett högt pris, menar de, med låga löner och ansträngda arbetsvillkor.
– Vi tror stenhårt på det här. De andra partierna gör nästan inget alls, det är samma gamla hjulspår, säger Peter Ahlbom, partiets förstanamn i Nordvästra kretsen.
Efter valet tror partiet att det går att göra upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om bland annat en arbetstidsförkortning.
Fakta

Fler vallöften från Vänsterpartiet

* Återta alla vårdval som Region Skåne har makt att besluta om, i första hand vårdvalet för hörselvården. Vårdvalet för primärvården beslutar riksdagen om.

* Sänkta patientavgifter inom slutenvården. Partiet vill införa ett högkostnadsskydd. Idag kostar det 100 kronor per dag att vara inlagd på sjukhus, och 50 kronor efter 30 dagar.

* Mer uppsökande vård och fler öppna mottagningar på vårdcentraler.

* Satsning på att stärka arbetet med psykisk hälsa för vuxna inom primärvården.

Gå till toppen