Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Vi vill att Lundaeleverna ska få gå före i skolkön

Lundaeleverna och deras familjer bor och betalar skatt i Lund och ska då inte tvingas lämna företräde till elever från andra kommuner, skriver Börje Hed (FNL).Bild: Roald Berit
Andreas Ekström lyfter i sin krönika problematiken med ”fritt sök” till gymnasieskolorna. FörNyaLund delar i krönikörens uppfattning att detta leder till segregation och utarmning av glesbygden. Men problematiken är större än så och lösningen är inte bara den som föreslås.
Läs också Så driver det fria gymnasiesöket på segregationen
I regionen har kommunerna valt att införa ett system med ”fritt sök” vilket innebär att alla sökande, oavsett var de bor, kan söka till vilka gymnasier de vill. Detta är naturligtvis en sympatisk tanke men fungerar inte när söktrycket till just Lund blir mycket starkt.
Effekten blir i första hand att lundaelever konkurreras ut av elever med högre meritvärde från andra kommuner. Idag kan inte en Lundaelev med ett för riket genomsnittligt meritvärde inte komma in på de högskoleförberedande linjerna på någon av de kommunala gymnasieskolorna i Lund. Detta är inte acceptabelt! Lundaeleverna och deras familjer bor och betalar skatt i Lund och ska då inte tvingas lämna företräde till elever från andra kommuner.
Inget politiskt parti accepterar att Lundaelever i större utsträckning än idag tvingas att studera på annan ort, speciellt inte ett valår. Vad blir då lösningen? Jo, man beslutar att bygga ytterligare en gymnasieskola för 700 mkr. En skola som bara behövs för det ökande antalet elever från andra kommuner. I panik beslutar man dessutom att riva Svaneskolan för att ge plats åt det nya Hedda Andersson gymnasiet. FörNyaLund motsätter sig både att bygga ytterligare en gymnasieskola och rivningen av den väl fungerande Svaneskolan.
Läs också Inte ens Malmö eller Lund klarar att anordna vissa utbildningar själva
FörNyaLund anser att det är positivt att elever kan söka sig till andra kommuners gymnasieskolor bland annat av de skäl som Torbjörn Hanö anför (Sydsvenskan 18 juni). Vi anser också att den nuvarande ordningen, där Lund har betydligt fler gymnasieplatser än vad som krävs enbart för Lundaelevernas behov, är bra. Det som behöver förändras är hur antagningen sker.
FörNyaLund föreslår att Lunds kommun säger upp avtalet om ”fritt sök” för omförhandling. Istället bör sökprocessen gå till så att platser först fördelas till den egna kommunens elever och därefter, i en andra omgång, fördelas kvarvarande platser till elever från andra kommuner enligt principen ”fritt sök”. Då garanteras eleverna att få gå i den egna kommunens skolor och Lunds kommun slipper förhastade byggen av nya gymnasieskolor.

Börje Hed

FörNyaLund
Gå till toppen