Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey: NHL-draften 2018

Flera svenskar väntas gå tidigt i draften

Nästan allt inför årets NHL-draft har handlat om Rasmus Dahlin. Men han blir inte den enda svensk som kommer att få höra sitt namn ropas upp under den första rundan.
– Adam Boqvist är ett namn som vi har diskuterat. En skicklig spelare som påminner om Erik Karlsson och John Klingberg, säger Håkan Andersson, europascout för Detroit Red Wings som sitter på sjättevalet i årets draft.

Adam Boqvist kan även han bli draftad tidigt. Arkivbild.Bild: Mikael Fritzon/TT
Dahlin är den givna ettan i draften. Men upp till ytterligare en handfull svenskar kan komma att tingas redan i den första rundan som genomförs natten till lördag svensk tid i Dallas.
– Sverige står sig jäkligt bra varje år i draften. Svenska spelare är väldigt respekterade i USA. De passar in och kan språket. Sverige får antagligen lika många spelare draftade som övriga Europa får tillsammans, säger Andersson som arbetat med Detroit sedan 1990.
De hetaste svenska namnen förutom Rasmus Dahlin är:
– En skicklig spelare som påminner om Erik Karlsson och John Klingberg. Kanske lite frågetecken för hans defensiv, men han har varit bra i juniorserien i vinter. Dessutom väljer han att vara kvar i Brynäs trots hård konkurrens på backsidan nu i vinter. Det visar att han vill tävla om en plats.
– Han har varit ordinarie i SHL i vinter och varit jäkligt bra som andracenter i Luleå. En solid spelare som jag räknar med blir en ledargestalt för Sverige i nästa JVM. Vissa jämför honom med Henrik Zetterberg.
– Han började säsongen i Sverige, men åkte över till Kanada och har varit bra i den kanadensiska juniorligan. Han är skicklig med pucken, en kreativ spelare.
– En stor center som var en bärande spelare när Timrå gick upp i SHL. Gör bra med poäng.
Adam Ginning, Linköping, Jonatan Berggren, Skellefteå, Nils Lundkvist, Luleå, Filip Johansson, Leksand, och David Gustafsson, HV71, är andra svenska namn som finns högt på olika rankningslistor.
– Det är 31 lag i ligan som har sina egna idéer. Man vet aldrig vad som händer i samband med en draft, säger Andersson.
Gå till toppen