Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskning och utbildning samlas i Forum Medicum

Nya BMC tar ett steg närmare förverkligande. Nu ska den ändrade detaljplanen ut på samråd.

Forum MedicumBild: Henning Larsen Architects
Det har varit många turer kring bygget av Forum Medicum, det framtida kunskapscentrat för medicin och hälsovetenskap i Lund. Nybygget som ska länkas samman med befintliga lokaler på Sölvegatan gör att all utbildning och mycket av den forskning som bedrivs på fakulteten kommer att finnas i samma lokaler.
Förra sommaren skrev Sydsvenskan om den nya detaljplanen, som gjorde bygget 2 000 kvadratmeter mindre än ursprungsplanen. Nu har byggnadsnämnden tagit fram ett planförslag som skickas på samråd, så att grannar och andra intressenter kan lämna synpunkter.
– Det är ett projekt som både löser ett konkret behov, alltså plats för våra studerande, och som ger oss ett tillfälle att jobba på nya sätt, säger Erik Renström, dekanus vid Medicinska Fakulteten.
Erik Renström är dekanus vid medicinska fakulteten och ser positivt på nybygget.Bild: Lill Eriksson
Idag utbildas sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter på Baragatan. Dessa lokaler är i stort behov av renovering och därför är en flytt nödvändig.
Den kritik som funnits mot projektets höga kostnader har lett till ett budgettak på 30 miljoner kronor i hyra per år.
– Det finns en viss osäkerhetsmarginal, men jag hoppas verkligen att vi kommer hålla oss till det. Vi kan inte smälla upp en billig låda utan byggnaden måste vara som ett smycke längs kunskapsstråket. Samtidigt så har vi en verklighet att förhålla oss till, säger Erik Renström.
Han menar att medicinska fakulteten både drar in mer pengar och har fördyrande omständigheter i och med nybygget.
– Vi hoppas helt enkelt att det vi förlorar på gungorna drar vi in på karusellerna.
Om detaljplanen antas påbörjas Forum Medicum 2020 och står klart 2023.
Gå till toppen