Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engmans trav och galopp

Anders Engman: Grand National, Dorcia och Blommeröd eller om det nu var Belmont Park

Tårarna sprutade, pokalen var tung och en dröm hade gått i uppfyllelse..

Anders Herlin från Torna Hällestad såg sitt första Grand National på Strömsholm live 1981, han hade försökt vinna det tre gånger tidigare men ingen av gångerna tog sig hans häst över de 16 hindren och den 4500 meter långa banan.
Inte förrän i år då hans Truckers Glory var helt överlägsen tillsammans med Christopher Roberts.
– Det var helt fantastiskt och givetvis det bästa som hänt mig inom sporten, sa Herlin med lite distans till vinsten.
Roberts lät Truckers Glory gå med lite avvaktande, men vid tolfte hindret fick han ta över ledningen och sedan var det bara en häst på banan.
Anders Herlin är amatör, men har sysslat med hästsport i många år. Nu är det hindersporten som lockar och dagens stjärna hittade han i England – på auktion i Doncaster för i sammanhanget billiga 3500 pund. Hästen var utbjuden till försäljning redan ett halvår innan Herlin köpte den, men den kom ut en gång till och då slog Herlin till.
Anders tränar hästen själv. Han är granne med det stora Revingefältet (Truckers Glory går på lösdrift dygnet runt) där det finns massor av mark att cantra, skulle det av någon anledning inte fungera söker han sig till Vomb där det också finns möjlighet att rida i vatten.
– Det kan vara 50–80 centimeter djupt, men snabbjobben klarar jag förstås av inne på Jägersro. [där han har haft hjälp av Maikel Narvaez.]
Anders talar också väl om Tony Oscarsson som hjälpt till inom många områden, men inte minst när det gäller hoppteknik.
Precis som den universitetslektor han är (mest om kossor förstås) så är han noggrann och använde tekniska hjälpmedel för att kolla puls och hästens fysiska status. Hans intresse för hindersporten och Truckers Glory’s framgångar har också gett honom fans så långt bort som i – Etiopien.
– Jag har haft gäststudenter och gästlärare från Etiopien och de var med mig vid årets två första starter [två segrar på Blommeröd] så nu följer de oss.
Truckers Glory är bara åtta år, obesegrad i år och borde normalt ha flera fina år framför sig. Närmast väntar förmodligen en start i Tyskland, men i planen finns också Hans Majestät Konungens Pris på Strömsholm i början av september.
Men först ska Anders Herlin njuta av vinsten i Grand National och inse att han uppfyllt en gammal dröm.
+ + +
Dorcia som vann Svenskt Derby förra året har gjort sin sista start. Enligt ägaren Roland Johansson har stoet drabbats av en böjsena och karriären är över. Dorcia är kvar i Frankrike (bor granne med Aga Khan och Stefan "Tarzan" Melander), men kommer inte att betäckas i år utan hennes mammakarriär får vänta till nästa år.
+ + +
Måste visa er programraden på den amerikanska hästen Yoshida som startade i Queen Anne Stakes på Royal Ascot. Notera var hästen startar.
Nej, naturligtvis är det inte Blommeröd, ATG har översatt förkortningen Bl till Blommeröd när det egentligen ska vara Belmont Park.
Gå till toppen