Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hållbar fond från Skåne slår storbankerna på fingrarna

Förra månaden gav Lundabaserade Proethos fond högst avkastning i dess kategori blandfonder. Den nya fonden har investeringsfokus på bland annat förnybar energi som solkraft och vindkraft.

Proethos är en ny kapitalförvaltningstjänst med fokus på etik och hållbarhet, och drivs från företagsinkubatorn Ideon Innovation i Lund. Fonden lanserades i början av året och har redan prickat rätt.
Med en ökning på 2,98 procent förra månaden gav Proethos den högsta avkastningen i Sverige i kategorin ”Blandfonder aggressiv” som omfattar 41 olika fonder. Under samma period var den genomsnittliga ökningen i fondgruppen 0,48 procent. Det visar jämförelsesajten fondkollen.se.
Magnus Alfredsson är grundare av Lundabaserade Proethos.
– Vi slog alla storbanker, nischbanker och småbanker. Jag har haft ögonen på utvecklingen och visste att vi skulle ligga bra till, och att vi nu även hamnade i topp ger ett starkt symbolvärde, säger Proethos grundare, Magnus Alfredsson som har 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning och private banking i Sverige och Europa.
Lundafonden drivs i samarbete med det Kalmarbaserade fondbolaget Plain Capital. Upplägget innebär att Proethos kan hålla nere kostnaderna i den egna verksamheten som har investeringsfokus på hållbara lösningar från svenska och utländska bolag, bland annat inom förnybar energi.
– Om den här fonden hade startats för fem år sedan hade det visserligen varit en jättebra idé och visat på ett stort hjärta, men du hade aldrig kunnat generera lönsamhet åt investerarna. Nu har vi dock kommit över en puckel där exempelvis många vindkraftsbolag är lönsamma, och elbilsmarknaden med tillhörande infrastruktur väntar runt hörnet, säger Magnus Alfredsson.
Proethos samarbetar med olika professorer och forskare vid Lunds universitet som stöttar med rådgivning. När det gäller hållbarhetsfrågor får Magnus Alfredsson även regelbunden information från ett så kallat Leap strategy team, som består av magisterstudenter och forskare vid Internationella miljöinstitutionen vid Lunds universitet.
– Akademin, tillsammans med vårt eget rådgivningsorgan, bistår med ett objektivt urval och uppdaterad information om en rad företag med intressanta lösningar. Sedan tar jag som fondens förvaltare de ekonomiska besluten om vilka företag vi ska satsa på i vår portfölj, säger Magnus Alfredsson.
En annan aspekt är att flera blandfonder kostar betydligt mer än Lundabolagets fond som idag har 0,65 procent i förvaltningsavgift. Som en jämförelse tar Svanenmärkta hållbarhetsfonder i genomsnitt cirka 1,3 procent i motsvarande förvaltningsavgift.
– Om vi kan bidra till en generell sänkning av avgifterna på fonder i Sverige så innebär det att hundratals miljoner av bankernas årliga vinst istället hamnar i spararnas plånbok, eller i deras privata pensionssparande, säger Magnus Alfredsson som hintar att den höga avkastningen håller i sig för Proethos blandfond:
– Jag vill inte säga för mycket, men jag har tittat lite på siffrorna och i nuläget ser det väldigt bra ut även den här månaden.
Läs också Ny utmanare satsar på etisk och hållbar kapitalförvaltning
Fakta

Investeringsfokus för Proethos

Energiproduktion – hållbara företag inom vindkraft, solkraft och vattenkraft.

Energikonsumtion – hållbara företag inom belysningsteknologi, och geotermisk värme som bland annat omfattar värmepumpsteknik.

Transporter – kollektivtrafik och miljösmarta fordon.

Livsstil – delningsekonomin, energilagring, hållbart boende, hållbart livsmedel och återvinning.

Gå till toppen