Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Handlarna laddar för gubbfrossa

Dagen innan midsommarafton säljer jordgubbarna som smör i solsken, trots avsaknaden av just solsken. Men enligt handlarna kommer den riktiga rusningen först på midsommarafton som är jordgubbens stora högtid.

På Möllevångstorget är jordgubbskommersen i full gång dagen före midsommarafton.Bild: Patrik Renmark
Högsommaren var i år rekordsnabb ur startblocken, tätt följd av jordgubbssäsongen. Lagom till dagen före midsommarafton har hettan övergått i snålblåst och molntäcke. Många trotsade dock vädret, tog på sig långärmat, och begav sig ut till bärförsäljarna.
Att någon eventuell jordgubbsbrist skulle råda är enligt jordbruksverkets hemsida ett medialt fenomen och ägnas mindre uppmärksamhet. Men något som är värt att uppmärksammas är att varannan svenskodlad jordgubbe faktiskt är skånsk.
Läs mer: Jordgubbarna mognar i överljudsfart – nu önskas regn och svala nätter
Karim Bayomi pluggar till gymnasielärare. På helger och somrarna arbetar han i familjeföretaget med att sälja jordgubbar på Möllevångstorget.
"Aldrig i livet att jag äter en jordgubbe till" säger Karim Bayomi som har sålt jordgubbar varje sommar sen barnsben.Bild: Patrik Renmark
– Folk väljer att komma hit för att vi är billigare och att man får smaka, det får man inte i affärerna. Under ramadan tappade vi en femtedel i försäljning bara för att så många valde att fasta. Så viktigt är det. När du inte kan smaka så köper du inte, säger Karim Bayomi.
Askarna med bär försvinner fort och han har svårt att hålla bordet fullt. Under årets säsong har han sålt över två och ett halvt ton jordgubbar.
– Är bordet fullt kommer folk direkt och köper. Är det tomt så går de förbi. Men annars kan man säga att ju mer sol det är och ju senare i veckan desto mer säljer vi, säger Karim Bayomi.
Utanför entrén till Folkets park står Mehdi Kassa som sålt jordgubbar de senaste elva åren. Morgonrusningen har varit bra och nu förutspår han några timmar av lugn.
– De flesta kommer imorgon, på midsommarafton. Då köper de tio eller femton askar i taget, idag köper folk kanske bara fem eller sex askar var, säger Mehdi Kassa.
Mehdi Kassa, är väldigt glad för sitt arbete, där han en vanlig dag säljer ungefär 75 kilo jordgubbar.Bild: Patrik Renmark
Vid Triangeln står Omid Abasi bakom en vägg av jordgubbar. "Det är du som bestämmer" säger han tålmodigt och ler när Erica Krook från Älmhult tar god tid på sig att välja.
– Det är svårt. Jag vill ha lite mindre och rödare jordgubbar som ser fräscha ut, säger Erica Krook.
Omid Abasi hjälper Erica Krook att hitta den perfekta asken jordgubbar.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen