Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mängder av SOS-samtal vid midsommar

Midsommar brukar betyda fullt upp för blåljuspersonal i Sverige. I fjol ringdes 27 procent fler 112-samtal under midsommarnatten jämfört med en vanlig fredagsnatt.

Antalet samtal till 112 ökar kraftigt på midsommarnatten, enligt SOS Alarm. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
"Vid midsommar finns flera faktorer som ökar risken för akuta händelser. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön", säger Maria Khorsand, SOS Alarms vd, i ett pressmeddelande.
Förra midsommaren ringdes 6 749 samtal till 112 mellan 18 på fredagen och 06 på lördagen, enligt statistik som SOS Alarm tagit fram. Det är en ökning med 1 420 samtal jämfört med snittet för en vanlig fredagsnatt i fjol.
Midsommarfirandet på Öland brukar locka många och det syns tydligt i samtalsstatistiken. I fjol ökade antalet samtal till 112 på midsommarnatten med 64 procent för Kalmar län.
– Vi tar höjd utifrån den lägesbild vi tror oss kunna förvänta över helgen. De senaste åren har det ändå varit lugnare på Öland än vad det var för 10–15 år sedan, säger lokalpolisområdeschefen Peter Lagerström.
Tvåa på listan är Gävleborgs län där antalet larmsamtal ökade med 62 procent.
Den minsta ökningen var i Skåne län och Stockholms län, där ringdes 11 procent respektive 13 procent fler samtal till 112.

Fakta: De fem län där antalet 112-samtal ökar mest

De län där 112-samtalen ökade mest på midsommarnatten i fjol jämfört med en vanlig fredagsnatt förra året.
LänÖkning i procent
Kalmar län64
Gävleborgs län62
Västerbottens län56
Gotlands län54
Värmlands län53
Källa: SOS Alarm
Gå till toppen