Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Så kör du säkert i midsommartrafiken

En av årets mest trafikintensiva helger är här. Trafikverket har några råd för hur du tar dig fram säkert till – och från – festen.

Midsommartrafiken kan snabbt tjockna till. Var beredd och kör i god tid. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
För de flesta innebär midsommar längre resor än normalt. Att köra bil när man är trött kan likställas med att köra påverkad.
Med andra ord: kör utvilad. Planera också din resa i god tid. Mindre trafik betyder mindre risk för olyckor, så se därför till att köra på tider när trafiken är gles om det går. Låt också bli mobilen, när du väl sitter bakom ratten.
Det finns ingen lag som säger exakt hur långt avstånd du ska hålla till bilen framför, men den så kallade tresekundersregeln är en bra tumregel vid torrt väglag. När det är blött och bromssträckorna längre ska du hålla längre avstånd.
För att hålla koll på vad som händer ute på vägarna är det bra att lyssna på trafikradion.
Nej, det är inte att rekommendera. Försäkra dig om att du är nykter och utvilad. Att försöka sig på att räkna ut när det är okej att köra bil efter ett alkoholintag är vanskligt. Enligt Systembolaget så är beräkningar osäkra, eftersom två personer får olika hög promille, fast de dricker lika mycket. Och även om du är nykter kan körförmågan dagen efter vara kraftigt nedsatt.
Starta i god tid. Det kan låta självklart, men många av oss är tidsoptimister. Dessutom är det skönt att slippa stress, något som kan förstöra stämningen på väg till midsommarfesten.
Är resan lång? Ta gärna regelbundna pauser. Frisk luft, en bensträckare och en kopp kaffe skärper sinnena.
Sist men inte minst – har du med dig allt? Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet och sidorna i bagageutrymmet. Absolut inget på hatthyllan. Tänk på att bilens köregenskaper försämras om du packar fel. Ha gärna med en reflexväst i bilen, om du behöver röra dig utanför bilen vid ett stopp på vägen.
Gå till toppen