Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filip Yifter-Svensson: Varför vill Uma Thurman bli svensk medborgare?

Bild: Michael Zorn
Amerikaner med något slags svensk anknytning har grovt sett två olika förhållningssätt till Sverige. Vissa fokuserar på de galna kulturkrockarna – typ svensk tystlåtenhet, små grodorna och sill.
Sedan finns de här amerikanerna som har haft en farfarsmormorskusin i Småland och därför känner sig som svenskar i själ och hjärta. Man kan se dem i tv-programmet "Allt för Sverige". Så fort de landar på svensk mark sprutar tårarna, för nu har de äntligen kommit hem.
Skådespelaren Uma Thurman tillhör den senare kategorin. Hon har gett Thomas Bodström i uppdrag att hjälpa henne att fixa svenskt medborgarskap. Uma Thurman, vars mamma är svensk-tysk, planerar att flytta till Skåne där hon har släkt. Enligt Bodström tycker Thurman, som är uppvuxen i Massachusetts, att det är "fel att hon inte är svensk".
Till skillnad från svenskättlingarna i "Allt för Sverige" verkar hon dock ha en något mindre mytisk, om än inte helt uppdaterad, syn på Sverige.
2014 berättade hon för magasinet Icon att hon är uppvuxen med en socialistisk mamma, och därför inte främmande för svenska värderingar.
Hennes längtan till Sverige var närmast profetisk: Planen, sa hon, var att flytta hit om Tea Party-rörelsen tog makten i USA.
Om nu hennes dröm blir sann så finns det ju en viss risk att den krossas efter riksdagsvalet i höst.
Gå till toppen