Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomas Nilsson: Geografilektion och ett skakat Tyskland i VM-bloggen

Tomas Nilsson har vaknat i Sotji och ger sin bild av vad som komma skall.

Bild: Tomas Nilsson
Efter 34 vakna timmar från Sverige till södra Ryssland blev det en tidig kväll i går. Det innebär en tidig morgon i dag. Jag var ute och sprang på strandpromenaden i ottan. det gjorde även Tysklands förbundskapten. "Jogi" Löw. Eller Jogging Löw, om man vill vara lustig.
Jag sprang mest och funderade på hur en rysk frukost skulle te sig. Löw hade nog annat att tänka på. Hans landslag är ju minst sagt pressat efter 0–1 mot Mexiko i premiären.
"Hundra procent", sa Sami Khedeira i går på frågan hur säker han var på att Tyskland skulle slå Sverige. Och på en bra tysk dag så är det väl ungefär där förväntningarna ligger, men det känns inte helt normalt kring den tyska truppen, som jag utvecklar i en krönika här.
Vi befinner oss så långt söderut man kan komma på rysk mark. Ett hundratal meter från hotellet ligger gränsen mot Abchazien. Ett fritt land om man frågar Ryssland, Nicaragua, Venezuela och Nauru. Ett Nauru som är världens näst minsta land efter Vatikanstaten. Resten av FN kallar det för en autonom republik inom Georgien.
Hur vet man då var Tyskland håller till på en semesterort? Tja, för det första så är deras hotell, till skillnad från alla andra, omgärdat av poliser i skiftande uniformer och olika nivå på humör. Sen står det förstås en Mercedes av senaste modell uppställd på ett podium på en slänt utanför huvudentrén. Klart att sponsorerna ska släpa dit en bil.
Varför inte släpa med en bil till Sotji – och vattna den?Bild: Tomas Nilsson
Annars märks det inte än så länge av att det är VM i staden. Åtminstone inte den upplevelsebaserade del som är Adler. Här där Formel 1-banan drar förbi lyxhotellen och en gigantisk ishall står och blänker och funderar på vad tusan den egentligen gör här. Men de svenska fansen har sagt att det ska firas midsommar någonstans i området. Det blir väl till att titta till det också vad det lider, men först Sveriges träning och presskonferens.
Gå till toppen