Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Brand i flerfamiljshus i Oxie släckt

Räddningstjänst befinner sig i Oxie centrum där det brunnit i ett flerfamiljshus. En person fördes till sjukhus och tjugo till trettio personer evakuerades under natten. Branden är släckt och det finns ingen rökutveckling, men räddningstjänsten är kvar på platsen för att kontrollera.
– Det finns ingen naturlig orsak till branden i nuläget, säger Anna Göransson på polisens ledningscentral.

– Vi har kraftig rökutveckling från vinden. Det ryker från hela taket. Vi försöker strukturera upp arbete för att komma åt det, sa Joel Johansson, inre befäl på räddningstjänsten under natten.
Räddningstjänsten har arbetet för fullt med att försöka begränsa branden. De hade som alternativ att antingen såga upp taket eller skicka in rökdykare för att koncentrera branden till ett begränsat område.
Bild: Patrick Persson
– Vi håller på med evakuering av personer, kontroll av lägenheter och kontroll av brandspridning, berättade Mats Nilsson på räddningstjänsten.
Enligt de uppgifter som SOS Alarm har fått från räddningstjänsten började branden i en lägenhet och spred sig till vinden. Larmet om branden kom klockan 22.53.
Flera människor samlades i Oxie centrum.Bild: Patrick Persson
Polisen befann sig på plats till fyratiden för att hjälpa räddningstjänsten.
– Vi biträder räddningstjänsten med evakuering och tar hand om de personer som får lämna sina bostäder. Vi håller på att ordna fram en buss som de boende kan sitta i om de inte ordnar boende på egen hand, sa Calle Persson på polisens ledningscentral under natten.
Oxievångsskolan i närheten öppnades för de 20-30 personer som evakuerades.
– Man har löst boende, antingen har de evakuerade åkt till familj eller vänner eller så har de fått hjälp via försäkringsbolag att hitta hotell eller liknande, säger Joel Johansson under morgonen.
Finns det någon misstanke om brott?
– Det kommer utredas som grov mordbrand. Det finns ingen naturlig orsak till branden i nuläget, uppger Anna Göransson på polisens ledningscentral.
En person har förts med ambulans till sjukhus.
Bild: Patrick Persson
Stora delar av byggnaden är brandskadade, skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.
– Vi lyckades stoppa branden från att skada ytterligare fem lägenheter som nu klarat sig hyfsat bra, säger Joel Johansson, inre befäl hos räddningstjänsten.
Branden är släckt och eftersläckningsarbetet påbörjades vid 03.30. Räddningstjänsten har en enhet kvar vid branden som kontrollerar att det inte glöder någonstans.
Vid åttatiden på morgonen ska räddningstjänsten byta personalgrupp så de som jobbat under natten får vila.
– Läget ser bra ut, det finns ingen rökutveckling. Vi kommer åka ut och göra ny bedömning på plats och lite fler kontroller. Sen lämnar vi vidare till fastighetsägaren, säger Joel Johansson.
Gå till toppen