Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flera brott under midsommarafton

Våldtäkt, mordbrand och skjutningar. Flera allvarligare brott har rapporterats under midsommaraftonen och natten. Men de flesta polisregioner sammanfattar ändå storhelgen som "en vanlig helg".

Midsommarfirandet började lugnt men under natten skedde en del händelser.Bild: Pontus Lundahl/TT
I polisregion Nord var arbetsbelastningen hög i natt – med fylleri, rattfylleri, räddningsinsatser, sjukdomsfall, bråk, höga ljudvolymer och inbrott. I polisregion Bergslagen, där Dalarnas län och Örebro län ingår, startade midsommarfirandet dock lugnt.
– Vi har lite mer fylla och bråk men det är inget allvarligt, sade Jens auf der Heide, vakthavande befäl, vid ettiden.
Under natten ska dock en mordbrand ha inträffat i Horndal – och en våldtäkt anmäldes på en krog i centrala Örebro där en man senare kunde anhållas.
– Men totalt sett har det varit relativt lugnt i hela regionen. Det har varit ett normalt inflöde för att vara en helg, säger Per Vikman vid polisregion Bergslagen.
I Västsverige har inga särskilda händelser stuckit ut.
– Det har varit en väldigt lugn natt och vi har ingenting att rapportera, säger vakthavande befäl Jens Christensen.
I Malmö inträffade en ytterligare skottlossning, men det är oklart om det finns någon koppling till tidigare händelser. En kvinna blev även misshandlad med ett basebollträ och en man blev vid samma händelse knivskuren.
– Annars har det ungefär varit som en lönehelg och absolut inget speciellt. Det har varit fylleri, småbråk men ingenting som vi inte har kunnat hantera, säger Fredrik Bratt, presstalesperson hos polisen region Syd.
I Stockholm inträffade bland annat en grov stöld där minst två personer tagit sig in i en mans bostad, misshandlat och hotat honom och sedan tillgripit två av hans mer exklusiva bilar. En man skottskadades i Märsta och i Norrtälje urartade ett midsommarfirande.
– Annars skulle jag säga att det varit som en vanlig helg. En del grova brott, bråk, misshandel, flera självmordsförsök men inte mer fylla än vanligt, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.
Sedan behöver ju inte polisen alltid dras in i saker som går fel på midsommarafton. I Nås i Vansbro kommun gick midsommarstången av på mitten när den skulle resas. Som tur var blev ingen skadad, och dans blev det ändå.
– De tog en kniv och spetsade till nedre delen på toppen. Sedan tog de spännband och satte ihop toppen med botten, så båda stod på marken. Efter det dansade vi, säger Anky Lindén, ansvarig för firandet, till Dalarnas Tidningar.
Gå till toppen