Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Intensivt arbete efter fyra mord i Malmö

Tre män, två i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, sitter fortfarande anhållna misstänkta för mordet på 24-åringen i Malmö i torsdags. En av de anhållna blev enligt uppgifter till Sydsvenskan skjuten på Drottninggatan i måndags.

Dagen efter trippelmordet på Drottninggatan stod gravljus och blommor på mordplatsen.Bild: Patrik Renmark
Just nu jobbar både polisen och Åklagarmyndigheten i Malmö på högvarv med skjutningarna som skett den gångna veckan. Tre män, där två är i 30-årsåldern och en i 40-årsåldern, greps under natten till fredag misstänkta för mord. De sitter nu anhållna och tidsfristen för om de ska häktas eller släppas fria löper ut på måndag klockan 12.00.
– Vi jobbar i full fart med anledning av misstankarna mot dem. Jag kommer att fatta något sorts beslut under helgen, säger Jeanette Sprimont som är den åklagare som just nu leder både utredningen för trippelmordet och mordet på 24-åringen.
Huruvida brotten hänger ihop eller ej är också något som utreds. En av de anhållna blev skjuten på Drottninggatan i måndags, i den skjutning där tre personer dödades, enligt uppgifter till Sydsvenskan.
– Det är spekulationer och det är inget vi ägnar oss åt. Huruvida det är sant eller ej behåller vi för oss själva, det ligger under förundersökningssekretess, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör polisen region Syd.
En 24-åring sköts ihjäl på Lindängen torsdagen efter mordet på Drottninggatan. Polisen utreder om morden hänger ihop.Bild: Patrick Persson
Att det skulle komma någon form av reaktion efter måndagen hade dock polisen räknat med.
– Vi tog ju höjd för hämndaktioner med tanke på råhet och grovhet i sättet man gick till väga. Utredningsarbetet fortgår nu ganska offensivt med flera poliser som arbetar med ärendena. Både utredningsmässigt och genom bland annat kontroller av olika grupper samt synlighet och närvaro på gatorna, säger Ewa-Gun Westford.
Samtidigt jobbar Åklagarmyndigheten med få fram tillräckligt starkt underlag för att få de tre männen häktade.
– Ett antal utredningsåtgärder har vidtagits. Vi har en grupp som arbetar intensivt med förhör, tekniska undersökningar och inhämtning av övriga saker som kan vara av intresse för utredningen.
– Sedan har vi kontinuerlig kontakt med utredningsledaren, säger Jeanette Sprimont.
Männens försvarsadvokater har under lördagen antingen inte gått att nå, eller så har de inte velat uttala sig kring misstankarna mot deras klienter. Polisen har tidigare sagt att skjutningen på måndagen där tre dog och tre skadades grundar sig i en gängkonflikt. Ingen är ännu gripen i detta ärende.
Det inträffade ytterligare en skjutning i Malmö under natten då en 18-åring blev skjuten i ryggen. Mannen bar dock skyddsväst och klarade sig från skador. Han har inte velat medverka i polisutredningen, och det är oklart om denna skjutning har något med tidigare skjutningar att göra.
Gå till toppen