Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Heidi Avellan: Små grodorna. Och de stora.

Björn Söder.Bild: Janerik Henriksson/TT
När dagen är som längst och flädern lyser i skymningen samlas vi kring hedniska riter och Johannes döparen, kring sill och färskpotatis och jordgubbar. Och brännvin kryddat med johannisört, för att hålla vemodet borta när sommaren vrider sig kring sin axel.
Ja, "vi". Svenskarna som ser midsommar som den verkliga nationaldagen. För att det just nu är så lätt att leva, för att Sverige just nu är så skönt.
Vi, judar och samer och tornedalingar och skåningar och infödda och inflyttade och vad allt det finns att etikettera och sortera i detta avlånga land. Så där som Björn Söder (SD) väljer att göra. Med Sverigedemokraternas obegripliga nit att skilja på folk och folk. På vi och dom. På dem som ser poängen med små grodorna och resten?
En generös tolkning av vad vice talmannen sade om att judar och samer inte är svenskar vore att det hela bara var en groda; ett bibliskt ”förlåt honom, för han vet inte vad ha gör”. Men det är förstås precis vad han gör, exakt vad han vet.
Samtidigt som de som uttalar sig rent rasistisk och sexistiskt rensas ut kan en tongivande sverigedemokrat på det här sättet påminna om att detta är partiet som ser skillnader som andra inte ser. Och räkna med stor och välriktad uppmärksamhet:
De som förfasar sig överväger inte ens att rösta på SD. Det är de andra han vill nå. Och lyckades, igen.
Gå till toppen