Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Vi lovar att satsa på den nära vården

Oavsett vem som driver verksamheten behöver de skånska vårdcentralerna få rätt förutsättningar för att kunna bedriva en långsiktig verksamhet av hög kvalitet, skriver Anna Jähnke (M) och Annsofie Thuresson (M).Bild: Claudio Bresciani/TT
Återigen kommer larmrapporter om Kävlinge vårdcentral. Arbetsmiljöverket har efter inspektion i maj i år återkommit med fem brister som vårdcentralen måste åtgärda. Det handlar bland annat om personalens arbetsbelastning, risker vid ensamarbete och rapportering vid incidenter. Tidigare har det vid flera tillfällen rapporterats om personalbrist och stora problem med tillgängligheten. Det är uppenbart att mycket på vårdcentralen inte står rätt till.
Läs mer: Flera brister i arbetsmiljö på vårdcentral
Vi är övertygade om att personalen på Kävlinge vårdcentral gör allt de kan för att verksamheten ska fungera och patienterna få den vård de behöver, när de behöver den. Moderaterna vill att två av de vårdcentraler som idag drivs av Region Skåne istället ska drivas av personalen. Kanske skulle just vårdcentralen i Kävlinge kunna vara en av dem?
Läs mer: Personal larmar om kris på Kävlinge vårdcentral: ”Vi ropar på hjälp men ingen hör”
Oavsett vem som driver verksamheten behöver de skånska vårdcentralerna få rätt förutsättningar för att kunna bedriva en långsiktig verksamhet av hög kvalitet. Det ska exempelvis löna sig att ha god tillgänglighet för patienterna och arbetsmiljö för personalen, och det ska märkas i ersättningsnivåerna om man inte har det. Dessutom behöver det bli mer lika för vårdcentraler som drivs av Region Skåne och de som drivs av någon annan aktör. En privat vårdcentral som går med underskott år efter år kan inte fortsätta sin verksamhet, samtidigt finns ett antal exempel på offentliga vårdcentraler i Skåne som inte haft en budget i balans på många år.
Både personal och patienter i den skånska vården behöver ett tydligt ledarskap som vågar prioritera. Vi moderater har prioriterat den nära vården. Tillsammans med de andra allianspartierna satsade vi i vårt förslag till budget för 2018 221 miljoner kronor för att stärka och utveckla primärvården. Löser vi problemen i primärvården kommer det också bidra till att korta köerna in till sjukhusvården, eftersom fler får tillgång till vården i ett tidigare skede och färre behöver hamna på akuten.
Vi lovar att satsa på den nära vården för att korta köerna så att alla skåningar ska få tillgång till rätt vård i rätt tid, och ingen personal behöva hamna i en situation som den personalen på Kävlinge vårdcentral hamnat i.

Anna Jähnke (M)

Förstanamn till Region Skåne i nordvästra valkretsen

Annsofie Thuresson (M)

Ordförande Socialnämnden i Kävlinge och kandidat till regionfullmäktige
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen