Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Alltför ofta är sällskapsdjur kärleksslavar.”

Den som funderar på att skaffa sällskapsdjur bör tänka efter inte bara en, utan tre gånger. Svara på frågorna: Är det bra för mig? Är det bra för djuret? Är det bra för miljön? Det skriver Agata Sagan, oberoende forskare i Warszawa, och Peter Singer, professor i bioetik vid Princetonuniversitetet i USA.

Dalmatinerhundar är ofta döva eftersom generna som åstadkommer de prickar människor uppskattar är samma som orsakar dövhet, skriver artikelförfattarna.Bild: UPI
Det finns runt 184 miljoner hundar och katter i USA. Två av tre hushåll innehåller ett keldjur, pet på engelska. Djurrättsaktivister tycker det är ett nedvärderande ord och föredrar sällskapsdjur, companion animal. Många ser sin hund eller katt som en familjemedlem och ger den allt den behöver och uppskattar, plus en del annat som lyxmat och kläder.
Utgifterna för sällskapsdjur har stigit snabbt i USA det senaste årtiondet. Från den redan ansenliga summan 43 miljarder dollar år 2008, till runt 72 i år. Liknande trender finns på andra håll. Antalet sällskapshundar och – katter i Kina är på uppåtgående och uppskattades 2015 vara 100 miljoner. Det är många men en droppe i havet i jämförelse med de 65 miljarder djur som årligen föds upp för att bli mat.
För det mesta behandlas sällskapsdjur betydligt bättre än grisar, kor och kycklingar i djurfabriker. I de flesta rika länder skulle djurägare åtalas om de höll sin hund inspärrad i något liknande de lådor fabriksgrisarna lever sina liv i innan de slaktas.
Men trots att människor har en mer positiv attityd till hundar och katter så lever många djur bedrövliga liv. Hundar är till skillnad mot katter sociala djur och mår inte bra utan sällskap. Karen Dawn påpekar i sin bok Thanking the Monkey att isolering är ett grymt straff för människor, men ännu grymmare för ett flockdjur. Alltför ofta är sällskapsdjur kärleksslavar, skriver hon.
Hundar som avlats för jakt eller för att valla får lider av att inte få följa sina instinkter. Andra raser är framavlade för att passa oss människor, ofta till ett högt pris för djuren. Bulldoggar har åtskilliga hälsoproblem som beror på aveln, till exempel andningssvårigheter. Dalmatinerhundar är ofta döva eftersom generna som åstadkommer de prickar människor uppskattar är samma som orsakar dövhet. Var fjärde hund lider av separationsångest, oftast för att de lämnas ensamma långa perioder under arbetsveckorna.
Speciella problem uppstår när vilda djur görs till sällskapsdjur. Att det är grymt att hålla fåglar instängda i burar där de inte kan flyga behöver väl knappast påpekas. I Kina blev det nyligen modernt med pygmésilkesapor som är så små att de kan sitta på en människas finger. Men silkesapor är extremt sociala djur och lever normalt i flockar. Ensamma i fångenskap lider de och dör, hur mycket uppmärksamhet människor än ger dem.
Även om det skulle gå att komma till rätta med de här problemen finns det andra nackdelar med stora mängder sällskapsdjur. Våldsam efterfrågan har resulterat i storskalig kommersiell valpuppfödning där hundarna hålls i förfärliga miljöer. Och gulliga valpar och kattungar som köps på impuls överges inte sällan när de bli äldre och ägarna tröttnat.
Vildkatter och katter som rör sig utomhus dödar fåglar och små däggdjur. En studie som publicerats i tidskriften Science News har kommit fram till att katter, de flesta övergivna, dödar 1 till 4 miljarder fåglar och 6 till 22 miljarder små däggdjur årligen bara i USA. Siffrorna har ifrågasatts, men ingen påstår annat än att det handlar om stora antal och att det i vissa fall påverkar andra arters överlevnad.
En annan fråga är i vilken grad alla dessa köttätande sällskapsdjur bidrar till klimatförändringarna. Gregory Okin, professor i geografi vid UCLA, har räknat ut att om man samlade USA:s alla hundar och katter i ett eget land skulle det bli femma på världens köttätarlista efter Ryssland, Brasilien, USA och Kina. De höga nivåer av växthusgaser som köttproduktion orsakar får ett rejält tillskott av sällskapsdjurens matvanor.
Okin tycker att människor ska övergå till att hålla små växtätande sällskapsdjur istället. (Vi artikelförfattare rekommenderar råttor utifrån våra egna erfarenheter av dessa renliga, älskansvärda små vänner som klarar sig fint på spannmål).
Den som funderar på att skaffa sällskapsdjur bör tänka efter inte bara en, utan tre gånger. Svara på frågorna: Är det bra för mig? Är det bra för djuret? Är det bra för miljön?
Den som redan har ett, kan istället fråga sig om hen uppfyller sitt djurs behov. Du kanske anser att du älskar ditt djur villkorslöst, och det är bra, men vad vet du i grund och botten om ditt djurs natur och verkliga behov? Hur goda avsikter du än har, så är kärlek utan kunskap inte vad ditt djur behöver. Plugga på och försök aldrig forma ett djur utifrån dina behov. Djur har egna liv. De lever inte för att behaga dig.

Agata Sagan

Peter Singer

Översättning: Karen Söderberg
Project Syndicate
Agata Sagan är en oberoende forskare i Warszawa, Polen.
Peter Singer är professor i bioetik vid Princetonuniversitetet i USA och författare till en rad böcker.
Gå till toppen