Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Hela världen finns här i Lund men vi ser den inte”

Dervishdans, ett möte mellan jordansk och dansk musiktradition samt maträtter från Marocko, Syrien, Colombia och Turkiet. Söndagens kulturfest i Stadsparken bjöd på många smakprov från andra delar av klotet, kulturer som alla finns representerade i Lund.

Festligheterna i Stadsparken på söndagen. Enligt Fairooz Tamimi kom ungefär 600 personer till arrangemanget.Bild: Fairooz Tamimi
– Det finns människor av 132 olika nationaliteter i Lund, men jag, som bott här i fem år nu, ser dem ingenstans! Inte på kaféerna, inte på gatorna, inte i kulturlivet.
Det säger Fairooz Tamimi, producent för söndagens arrangemang i Stadsparken inom ramen för Sommarlund.
Fairooz Tamimi, producent för söndagens kulturarrangemang i Stadsparken. Arkivbild.Bild: Jenny Leyman
Hennes mål är att visa upp den mångfald som finns i Lund, få människor att uppskatta den, och interagera med varandra.
– Hela världen finns här i Lund men vi ser den inte, upplever den inte. Det är vackert med mångfald!
Fairooz Tamimi menar att många invandrare är väldigt långt ifrån Lunds kulturliv, något som hon hoppas att söndagens arrangemang kan ändra lite på. Ambitionen att minska avståndet mellan människor låg också till grund för att hon förra året, tillsammans med Immigrants Stand Up Comedy Network, ordnade så att de uppträdde under Lunds Comedy Festival.
Det bjöds bland annat på musik på söndagen. På bild Mikkel Andersen, Imad Tamimi, Ziad Awad, Nadeen Khoury Awad, Bilal Irshaid, Bakri Hemmami, Yazan Al Jamal.Bild: Fairooz Tamimi
Den sista augusti i år kommer Immigrants Stand Up Comedy Network tillbaka på scenen under Lunds Comedy Festival. För förra året var en succé, säger Fairooz Tamimi:
– Det kom folk ända från Köpenhamn och Göteborg för att se dem uppträda, och vi fick boka ytterligare ett framträdande samma dag för de var så populära.
Gå till toppen