Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dlaboratory

Lundabolag tar in ny vd och siktar på utlandet

Dlaboratory rekryterar Mats Didriksson som ny vd som får i uppdrag att lyfta Lundaföretaget på en internationell marknad.

Mats Didriksson har tidigare bland annat lett ett affärsområde på elnätsbolaget Kraftringen.
Mats Didriksson är ny vd för Lundabolaget Dlaboratory.Bild: HP_Ägaren
Vd-rekryteringen är bolagets andra strategiska rekrytering i år. I våras anställdes marknads- och försäljningschefen Erik Backström.
Erik Backström är marknads- och försäljningschef för Dlaboratory.Bild: HP_Ägaren
Dlaboratory har utvecklat en mjukvarulösning som analyserar incidenter och störningar i elnätet, och gör det lättare att förutse och undvika strömavbrott.
Bland Lundaföretagets kunder finns Kraftringen, Öresundskraft och Eon, och med den nya personalbesättningen hoppas bolaget kunna exportera sin teknik.
Fredrik Akke är medgrundare av Dlaboratory.
– Nästa steg blir dels att öka vår försäljning i Sverige, dels att ta steget till en internationell marknad. Förutom de nordiska länderna är även Asien intressant, säger Dlaboratorys medgrundare och avgående vd, Fredrik Akke, som framöver kommer att ha större försäljningsfokus i sin nya bolagsroll:
– Behovet av att övervaka elnätet är globalt och kommer att öka i takt med att elnätsbolagen jobbar för att göra sin distribution smartare, säger han.
Ett asiatiskt land som Dlaboratory kikar på för tillfället är Malaysia.
– Vi har initiala diskussioner och efter sommaren ska vi göra ett besök i landet. Sedan vet vi inte hur lång tid det tar innan det blir affär, men i Asien kan större affärsbeslut fattas relativt snabbt. Om det skulle bli en ketchupeffekt måste vi dra upp vår supportorganisation, säger Fredrik Akke.
Företaget ser även potential i länder som Tyskland och Storbritannien.
– I Storbritannien har nätbolagen ett stort incitament för att minska strömavbrottstiderna; bolagen får en ekonomisk belöning om de lyckas med det på ett annat sätt än i till exempel Sverige.
För cirka 1,5 år sedan tog Dlaboratory in tio miljoner kronor i en nyemission. I den emissionen deltog Gunnar Bergstedt med investerarkollegor samt de befintliga ägarna Almi Invest och Sustainable Energy Angels. Och snart kan det bli dags för en ny finansieringsrunda.
– Det kan vara en ny runda på gång för att få in expansionskapital till vår internationalisering. Men det finns ännu inget beslut om detta, säger Fredrik Akke.
Läs mer: Lundabolag tar in mångmiljonkapital: ”Mycket glädjande”
Läs mer: Dlaboratory levererar smart teknik till Kraftringen
Läs mer: Almi invest investerar i Dlaboratorys teknik för smarta elnät
Fakta

Dlaboratory

Säte: Lund.

Antal anställda (idag): 8.

Omsättning (2017): 6,8 miljoner kronor.

Resultat efter skatt (2017): minus 2,4 miljoner kronor.

Gå till toppen