Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Nedlagda partiet slipper skicka ut valsedlar

Länsstyrelsen stoppar valnämndens beslut att lägga ut valsedlar för nedlagda Vellingepartiet Nya Listan.
– Nu har vi fått ett svar. Det är kristallklart, säger Lars Olin (M), ordförande i nämnden.

"Vi har svårt att förstå att valnämnden inte kunde ta reda på vad som gällde utan framhärdade i den idioti som det skulle vara att tvinga oss att gå till val med en valsedel för ett parti som vi har lagt ner", säger Rolf Erichs, gruppledare i Nya Listan (numera tvåa på Centerns lista inför höstens val).Bild: Albin Brönmark
I februari meddelade Nya Listan sin sammanslagning med Centerpartiet – och vid ett årsmöte några veckor senare lades partiet ner. Därefter försökte man återkalla valsedlarna till höstens val, men det var för sent.
Läs också Nya Listans valmiss lämnar plats för politiska vildar i Vellinges fullmäktige
Som Sydsvenskan berättat tidigare borde partiets formella begäran ha inkommit innan årsskiftet. Nu hade valsedlarna redan levererats till kommunen.
– Det finns inget lagstöd eller möjlighet för partiet att avanmäla sig i efterhand, var det besked som Vellinges valsamordnade Patrizia Bertarini fick när hon kontrollerade sakfrågan med valmyndighetens jurist.
– Hade de inte begärt utläggning av valsedlar hade vi inte behövt göra det. Nu måste vi som kommun lägga ut dem i alla fall.
För några veckor sedan meddelade Vellinges valnämnd därför att valsedlarna skulle läggas ut i förtidsröstningslokaler och i 19 vallokaler på valdagen.
Efter beskedet krävde Nya Listan ett formellt beslut som gick att överklaga. Valnämnden valde då att bolla frågan vidare till tillsynsmyndigheten länsstyrelsen som nu har kommit med ett klargörande: valsedlarna ska inte läggas ut.
– Vi är glada att det löste sig. Vi har svårt att förstå att valnämnden inte kunde ta reda på vad som gällde utan framhärdade i den idioti som det skulle vara att tvinga oss att gå till val med en valsedel för ett parti som vi har lagt ner, säger Rolf Erichs, före detta gruppledare i Nya Listan (numera tvåa på Centerns lista inför höstens val).
Att många Vellingeväljare har missat sammanslagningen av Nya Listan och Centerpartiet framgår av Sydsvenskans opinionsundersökning, som publicerades för några veckor sedan. Där uppger 3,7 procent av Vellingeborna att de kommer att rösta på Nya Listan. Det innebär att partiet skulle ha fått två mandat om det varit val idag.
– Jag är väldigt besviken på valnämnden som har förorsakat oss detta stora extraarbete, men också för den förvirring man har skapat hos väljarna. Vi trodde att det sunda förnuftet skulle segra, och det var precis vad som hände, säger Rolf Erichs.
Lars Olin (M), ordförande i nämnden, menar att man bara har följt valmyndighetens regelverk.
– Jag och nämnden har till uppgift att genomföra ett val på det mest demokratiska sättet. Vi är väldigt styrda av lagstiftningen hur det här ska skötas. Nu vet vi att vi inte är tvingade att lägga ut valsedlarna för att inte förvirra folk, säger han.
Konsekvensen om valsedlarna lagts ut hade också kunnat bli att en okänd kandidat tagit möjligheten att kuppa sig in i fullmäktige på personröster. Eller tomma stolar i kommunens högsta beslutande instans, om Nya Listan fått tillräckligt många röster.
– Risken finns fortfarande att någon skriver Nya Listan på en helt blank valsedel, men det innebär att 480 personer ska göra det för att partiet få ett mandat, säger Lars Olin.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen