Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det har varit extremt lugnt”

Skånepolisen på plats i Jekaterinburg får mest posera på bild med fansen.

Anders Mollestam är med i Ryssland för att vara en kontakt med de svenska fansen. Så här långt är det lugna gatan.Bild: Tomas Nilsson
På gågatan Uitsa Vaynera i centrala Jekaterinburg sjunger svenska och mexikanska fans tillsammans. Runt om står ryssar och filmar festligheterna. Mitt i alltsammans står Helsingborgspolisen Anders Mollestam och har ännu en lugn dag på jobbet.
– Det har varit extremt lugnt. Vad jag vet har en person blivit inplockad i finkan på hela tiden, säger Anders Mollestam, som till vardags är supporterpolis i Helsingborg.
De ryska kollegorna ber honom säga till några svenskar som sitter i vägen på trottoaren. Annars är det mest frågan om att låta sig fotograferas tillsammans med fansen – och även en del ryssar.
Först EM i Österrike/Schweiz sedan EM i Frankrike och nu gör han sitt tredje mästerskap som svensk polis på plats.
– Det är rysk polis som har begärt oss hit. Vår uppgift är att vara en kontakt mellan rysk polis och supportrarna. Man ska kunna gå in och medla, hjälpa till och förklara vad som gäller, säger Anders Mollestam.
Det är tre svenska poliser på plats i Ryssland så länge Sverige är kvar i VM. Anders Mollestam och en kollega från Stockholm och en från Göteborg. Även om trion syns på gatorna har mycket av arbetet handlat om diplomati i det tysta.
– I Nizjnij Novgorod ville de svenska fansen ha en gemensam marsch till arenan, men det satt långt inne. Man är livrädd för marscher, förklarar Mollestam och utvecklar:
– Det är inte bara i Ryssland. Det var samma under EM i Österrike. Här går man antingen i en parad eller en demonstration. Något annat finns inte. Det tog tid att förklara det.
De svenska fansen fick sin marsch. Nästa nöt att knäcka handlade om midsommarfirandet i Sotji. En banal sak kan tyckas, men icke.
– Man får inte sitta på gräsmattor så det var en del med det. Dessutom var det årsdagen av tyskarnas invasion av Ryssland [Operation Barbarossa 22 juni 1941] och därför extra känsligt. Vi fick kolla de olika platserna så det inte var nära några monument eller minnesplatser i närheten.
Det är ett stort övertag av mexikanska fans i Jekaterinburg.
– Det ska vara ungefär 5 000 svenskar här. På de två första matcherna var det fler, säger Anders Mollestam som varit i Ryssland sedan 11 juni och åker hem när Sverige åker ur.
När det nu blir återstår att se.
Gå till toppen