Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I arkivet får nyanlända lära sig om demokrati

På Arkivcentrum Syd träffas en grupp nyanlända och jobbar med frågor om demokrati och provar på att rösta. "Demokratin inte är statisk" säger Matti Larsson, en av de ansvariga för projektet.

Hiven Hatahat, Lina Nabeel, Nihal Ragab, Arkan Alsheikh och Saja Almashhadani lyssnar på när Caroline Lind berättar om folkomröstningen om alkoholförbud.Bild: Sandra Henningsson
Ett 20-tal nyanlända från Fridhems och Skurups folkhögskolor i Malmö sitter under tisdagen i en sal på Arkivcentrum Syd. De flesta av dem går allmän kurs eller studiemotiverande- och förberedande kurs.
Strax innan lunch på tisdagen sitter de utspridda i salen och fikar medan de fyller i utvärderingen av det demokratiprojekt som de har deltagit i. På ett bord ligger en valaffisch med texten "I dina händer" på.
Under förmiddagen fick deltagarna diskutera budskapen i valreklam, och på borden ligger fler valaffischer utspridda bland bilder på kandidater i olika partier.
– "I dina händer" är en metafor, säger projektledare Marsanna Petersen som jobbar på Skånes Arkivförbund.
– Det betyder att genom att rösta tar du det i dina egna händer, fortsätter hon.
Mejrem Avdo, Riin Sharif och Israa Mahdi lyssnar på när Marsanna Petersen föklarar vad en tjänsteman gör.Bild: Sandra Henningsson
Kring ett bord sitter Arkan Alsheikh, Saja Almashhadani och Bibi Zadran och tittar på ett par valaffischer. Arkan Alsheikh berättar glatt vad han fått lära sig, både om Arkivcentrum och om olika föreningar.
– Vi startade en kvinnorättsförening förra gången, säger han.
Nihal Ragab från företaget Giraffa i Staden, som har utvecklat projektet med Arkivcentrum Syd, är där med kollegan Matti Larsson. Hon fyller i att de bara fick testa på hur det är att starta en förening, men att de inte startade en officiell.
– Men den kanske blir på riktigt, vem vet? svarar Arkan Alsheikh.
Han fortsätter berätta vad han fått lära sig om arkivet.
– Där finns massa gamla papper och gamla saker. Det är 19 grader varmt i arkivet för då mår pappren bra.
– Ja, ni tyckte det var roligt att pappren måste må bra, säger Nihal Ragab och alla runt bordet skrattar.
Israa Mahmoud, Leila Salame, Saja Almashhadani och Israa Mahdi kollar på när Siham Al Ahmed testar på att rösta genom att lägga en kula i en balloteringslåda.Bild: Sandra Henningsson
Dagens träff är den tredje och sista. Dagen till ära har arrangörerna lånat in ett röstbås som de ställt i ena hörnet, och deltagarna får testa på hur det känns att lägga sin röst i en valurna. Skrattande går de in en och en bakom båset.
När Riin Sharif har testat på att rösta plockar hon på sig lite fika. Hon berättar att det har varit roligt att delta i projektet.
– Jag har lärt mig att kvinnor fick rösträtt i Sverige år 1921, säger hon.
Leila Salame bakom röstbåset.Bild: Sandra Henningsson
Även Mahsa Makhloghian tycker att det har varit lärorikt och roligt att vara med.
– Jag har lärt mig om skillnaden mellan förr och idag. Förr fanns det bara män att rösta på i valet, men nu finns det både kvinnor och män, säger hon.
I arkivet som ligger i byggnaden bredvid finns allt från gamla valaffischer och flyers från omröstningar till journaler från Folktandvården. Caroline Lind visar runt mellan de höga hyllorna medan hon berättar om både EU-omröstningen och folkomröstningen om kärnkraft.
Hon tar på sig ett par vita handskar och visar upp ett par broschyrer för en grupp deltagare. De skrattar åt en bild på en broschyr inför folkomröstningen om alkoholförbud år 1922.
Att temat är just demokrati, och att det är centralt i projektet går inte att missa.
– Vi vill nå ut med att Sverige har förändrats och att demokratin inte är statisk. Det finns alltid saker värda att kämpa för, säger Matti Larsson, som förutom att driva projektet i egenskap av Giraffa i Staden, också har en del av eleverna i samhällskunskap.
Fakta

Demokratiprojektet

Projektet har övergripande tema demokrati på mikronivå, och är ett pilotprojekt. Det är ett samarbete mellan Skånes Arkivförbund och Giraffa i Staden, med finansiellt stöd från Region Skåne.

Gå till toppen