Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Ingrid Runsten: ”Rösta inte på en tom stol.”

Jimmie Åkesson fyller bara en plats.Bild: Jessica Gow/TT
Möte i fullmäktige en tisdagskväll efter jobbet. Långa diskussioner och ibland svåra beslut om skola, äldrevård och om hur skattepengarna ska räcka. Det är inte glamoröst att vara kommunalpolitiker, men den lokala demokratin vilar på att människor vill engagera sig på sin fritid.
För det är vad det stora flertalet av dem som väljs in till de kommunala fullmäktigeförsamlingarna gör. I små kommuner finns oftast bara ett kommunalråd som har politiken som yrke. Så är det exempelvis i Klippan.
Klippan är en av tolv skånska kommuner där Sverigedemokraterna fick över 20 procent i kommunalvalet 2014. Det gav partiet nio mandat. 2 094 Klippanbor röstade på SD. Men för många blev det i praktiken en röst på ingenting. Fyra stolar har stått tomma på grund av brist på kandidater. Någon har blivit utesluten och några andra har haft bristfällig närvaro. Helsingborgs Dagblads kartläggning visar att det ofta bara varit två SD-ledamöter på plats i fullmäktige.
Och det är inte bara Klippan. Sydsvenskans granskning visar exempelvis att i Kävlinge står åtminstone en av SD:s stolar tom på mer än vartannat möte.
SVT rapporterade nyligen att det för närvarande finns 85 tomma stolar i fullmäktigeförsamlingar runt om i landet och av dem står SD för 78.
Men SD har inte bara svenskt kommunrekord i tomma stolar utan också i politiska vildar, det vill säga politiker som lämnat partiet, men ändå behåller sitt uppdrag. Totalt i landet är de enligt Dagens Nyheter 155. Två av dem finns i Ängelholm.
De politiska vildarna finns även i de stora kommunerna. Före detta SD-politiker sitter kvar på sina mandat trots att de lämnat partiet i både Göteborg och Stockholm. Ändå ser SD ut att kunna gå kraftigt framåt i Stockholm, enligt DN/Ipsos Stockholmsmätning. Liksom i Ängelholm, enligt denna tidnings mätning.
Representanter för SD brukar påpeka att partiet har växt snabbt och att det nu finns fler och mer pålitliga kandidater inför höstens val.
Ändå fortsätter uteslutningarna, avhoppen, skandalerna och de rasistiska inläggen från partirepresentanter på olika nivåer.
Medan SD-ledaren Jimmie Åkesson slipar på retoriken gör andra bort sig. Ett exempel är SD:s ordförande i Klippans grannkommun Perstorp, som nyligen hastigt lämnade sin post, sin kandidatur till fullmäktige och partiet. Det får liksom inget slut, trots partiledningens upprepade försäkringar.
Så risken är stor för fler tomma stolar och fler politiska vildar efter höstens val. Det undergräver den lokala demokratin, det förtroende mellan väljare och valda som den vilar på. Den som låter sig väljas in i en fullmäktigeförsamling tar på sig ett uppdrag. De flesta sköter det fint. Andra sviker sina väljare.
Ett parti sticker ut här – och det är SD. Vilket borde få alla som sneglar mot partiet att tänka igen. Rösta inte på en tom stol.
Den väljare som inte vill bli sviken bör ägna lite tid åt listan med kandidater till det lokala valet. Vilka är det som står där och vad vill de med de vardagsnära frågorna? Med skolorna i Ängelholm, äldrevården i Klippan och gatorna i Kävlinge? Ska de göra något alls måste de till att börja med vara på plats.
Gå till toppen