Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kan kvarnens vingar snurra igen

Efter fyra veckor på marken sitter vingarna åter på plats på Aggarps kvarn. På söndag ska 73-årige Nils-Åke Åkesson från möllegruppen återigen upp och klättra i dem för att få dem i rörelse.

Tre möllearbetare deltog i arbetet med att spänna fast vingarna på Aggarps mölla. Till sin hjälp hade en lift modellen mindre än den som användes för att lyfta vingarna på plats.Bild: Patrik Renmark
Sista veckan i maj plockades vingarna på Aggarps mölla ner för att besiktigas. De var i gott skick – inte en enda skruv eller spik har behövt bytas ut. Det betyder att kvarnfogden i Föreningen Svedala-Barabygden, Nils–Åke Åkesson kan, fortsätta klättra i dem när han sätter i seglet som får dem att rotera, utan att behöva oroa sig för att de går sönder.
– Det är som att klättra på en vanlig stege, säger 73-åringen.
Han har tillsammans med fem-sju andra personer ägnat runt hundra timmar åt att tvätta vingarna med högtryckstvätt och därefter måla dem under tiden de varit nerplockade.
Nils-Åke Åkesson har ett stort intresse för Aggarps kvarn. Men förmiddagskaffet och de gemensamma luncherna under arbetsdagarna vid kvarnen är också viktiga för hans engagemang. ”Det är ideellt arbete till hundra procent. Men gemenskapen är en viktig bit”, säger han.Bild: Patrik Renmark
50 liter roslagsmahogny, en blandning med lika stora delar balsamterpentin, linolja och dalbränd trätjära som även använts till att måla bland annat båtar och bryggor, har gått åt.
Läs också Vingklippt mölla ska vara återställd till midsommar
På tisdagen var kranbilen på plats för att lyfta tillbaka vingarna och efter tre timmars arbete kunde den köra därifrån igen.
– Det har varit jättefint väder, stilla och lugnt. Det brukar det inte vara på en möllebacke, men det underlättar ju, säger Nils–Åke Åkesson.
De tre första häckverken sattes på plats ovanifrån medan det fjärde sattes fast underifrån.Bild: Flemming Ostenfeld
Efter lunchpausen arbetar de inhyrda möllebyggarna med att spänna fast vingarna ordentligt och hitta balansen dem emellan. Allt verkar fungera – när Nils–Åke Åkesson lossar bromsen rör sig vingarna.
På söndag ska de snurra, precis som vingarna på Skånes alla möllor gör när Möllornas dag infaller den första söndagen i juli. Det är en av två dagar om året som Nils–Åke Åkesson sätter seglet på plats.
– Nu går det att klättra i dem tio år till utan problem, säger han.
Utan problem för dig eller kvarnen?
– Det återstår att se, för kvarnen garanterat, säger han.
Möllebyggaren John Svensson använder liften för att komma åt att sätta fast bultar och klamrar på vingen medan Ingemar Svensson, en annan möllebyggare, assisterarBild: Patrik Renmark
Vem som ska fortsätta att klättra i vingarna när han inte orkar mer är långt ifrån självklart. Han är själv en av de yngsta i den nuvarande möllegruppen.
– Det är ett ganska måttligt intresse, men vi är över 900 medlemmar i föreningen och vi har försökt rekrytera ungdomar, säger han.
Med hjälp av ett rep på kvarnens baksida lossar Nils-Åke Åkesson för att se om vingarna rör sig efter åter fästs på kvarnen.Bild: Patrik Renmark
Möllebyggaren Ingemar Svensson, som arbetat på många av Skånes möllor, känner igen bilden.
– Medelåldern brukar vara ganska hög i mölleföreningar, säger han.
På söndag hålls möllan öppen för visning mellan klockan 13 och 16. I trädgården till den intilliggande möllarbostaden serveras äggakaka och kaffe, och där blir också underhållning med Gillesbandet som spelar skånska låtar.
Seglen som är omkring en meter breda och tio meter långa fästs på vingarna så att de ska kunna snurra vid två tillfällen varje år.Bild: Patrik Renmark
Nära toppen av möllan, som är på 19,5 meters höjd, höll den tredje möllebyggaren Stephan Malmberg koll på hur vingarna balanserade efter att bromsen lossats.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen