Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Victoria park blir testballong åt tyskt jättebolag

Tysklands största bostadsbolag köper majoriteten av aktierna i Malmöbolaget Victoria park. Enligt en tysk expert är affären ett viktigt test för Vonovia som vill expandera i Europa.

Herrgården, ett av Malmöområdena med lägenheter ägda av Victoria park.
I nästa vecka vet vi precis hur många som har sålt sina aktier i Victoria park till Vonovia, erbjudandet gäller till den 3 juli. Men redan nu är det klart att det tyska bolaget får mer än 50 procent av rösterna.
Victoria park äger och förvaltar runt 15 000 lägenheter i Sverige. Vonovia gör detsamma med omkring 400 000 lägenheter i Tyskland. De sysselsätter 9 500 anställda och deras portfölj är värderad till 38,5 miljarder euro. Sedan 2013 är de börsnoterade. På senare år har företaget även satsat på att bygga flerfamiljsfastigheter.
De beskriver sig själva som ett modernt servicebolag som fokuserar på kundvänlighet och hyresgästnöjdhet. ”Att erbjuda hyresgäster prisvärda, attraktiva och beboeliga hem är en förutsättning för bolagets framgångsrika utveckling. Vonovia genomför därför långsiktiga investeringar i underhåll, modernisering och omvandling av fastigheter.”
Enligt Vonoviainvesterarna köper de in sig i Victoria park för att de ser ett stort värde i affärsmodellen. De har inga planer på att ändra något i den på kort sikt och de tror inte att de boende kommer att märka att makten i företaget flyttar från Malmö till Tyskland och i viss mån till USA. Starwood köpte en fjärdedel av Victoria park för ett lägre pris för några veckor sedan men säljer inte till tyskarna.
Läs också Amerikanskt bolag köper en fjärdedel av Victoria park
Mer än så vill Vonovias representanter inte säga. Och Pia Kinhult, styrelseledamot i Victoria park, har ingen annan bild.
– De har inte signalerat något annat. Nu väntar jag mig att de vill ha sina representanter i styrelsen och utgår från att det därför blir en extra bolagsstämma. Sen får vi se vad som händer, säger hon.
Den tyska journalisten Volker ter Haseborg, reporter på affärsmagasinet Wirtschafts Woche, har fördjupat sig i Vonovia. Han beskriver ett företag som för inte så länge sedan hade dåligt rykte med lägenheter av mycket dålig kvalitet och affärer som inte gick bra.
Enligt Volker ter Haseborg, reporter på Wirtschafts Woche, är Victoria park-köpet ett strategiskt viktigt test för den tyska bostadsjätten Vonovia.Bild: FRANK BEER
Sedan dess har de investerat både i varumärket genom exempelvis sponsring av fotbollslag, i nya fastigheter och i renovering av lägenheter. 2013 hade de 150 000 lägenheter, nu 400 000. Värdet på aktien steg med 34 procent förra året.
– De köper slitna lägenheter, renoverar dem och höjer hyrorna. Det är en smart affärsmodell. Men alla människor har inte råd att bo kvar. Vissa protesterar och det finns en politiskt diskussion, främst i Berlin, om att försöka förhindra detta tillvägagångssätt, säger Volker ter Haseborg.
Affärsmodellen är alltså lik Victoria parks:
Läs också Därför vill amerikanska investeringsbolag köpa Victoria park
Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson har tidigare uttryckt oro för det internationella budkriget och framtiden för de boende i Victoria parks lägenheter. Han har påpekat att Sverige inte har någon samlad politik för bostadsfrågan och att delar av systemet därför kan utnyttjas och ge problematiska effekter.
– Internationellt kapital renoverar bort den billiga bostaden. Då får man ännu färre lägenheter för familjer med låg inkomst, sa Christer Larsson i maj.
Volker ter Haseborg tror inte att det är protesterna och diskussionerna i Berlin som oroar och får Vonovia att se ge sig ut på nya marknader. Företaget erbjuder även sina hyresgäster tilläggstjänster som försäkringar och hyra av sådant som spis, kyl och tv.
– De tjänar mycket på detta och vill sprida sitt koncept ut i Europa. Sverige blir det första steget och de har redan ögonen på ytterligare företag i Sverige. Victoria park är en liten investering för Vonovia, men det är ett viktigt test för framtiden.
Gå till toppen