Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äventyr och dagböcker bland badande barn

Låna en bok eller ta dig en simtur. Popup-biblioteket på Källbybadet lockar barn till läsning med tipsrundor och mysterier.

Julia Björklund älskar att läsa.Bild: Sandra Henningsson
Julia Björklund, 8 år, står i skuggan av ett träd på Källbybadet. I ena handen har hon en bok, i den andra en glass. Hon söker bland titlarna i cykelkärran. Helst vill hon hitta en bok om hästar, eller en läskig.
– Jag tycker det är bra med bibliotek på badet. Jag brukar alltid vara på skolbiblioteket, säger hon.
Popup-biblioteket arrangeras av Stadsbiblioteket och består av en elcykel med en kärra fylld av böcker som passar för tillfället.
– Vi besöker bad, idrottsläger, Pride, alla möjliga ställen. Vi vill ta ut bibliotekets verksamhet både för dem som annars besöker oss och för människor som inte hittar till biblioteket, berättar bibliotekarie Karin Westerman.
Tillsammans med kollegan Matilda Lindhe Persson har hon placerat ut böcker, spel och en tipsrunda om LasseMajas detektivbyrå på Källbybadet. Om någon vill låna en bok går det lätt att göra i läsplattan som ligger på kärran.
– Popup-biblioteket är också ett bra sätt för oss att samla in synpunkter och idéer. Vi ger oss både ut spontant och lite mer planerat, säger Karin Westerman.
Bibliotekarien Matilda Lindhe Persson bjuder på godis och tipsar om böcker.Bild: Sandra Henningsson
Julia Björklund har hittat en bok som hon har läst förut, "Nikkis dagbok #9" heter den.
– Den är jättebra. Det är ju en dagbok så hon skriver om sitt liv och det är så himla roligt och dramatiskt, säger Julia Björklund.
Själv skriver hon inte dagbok, däremot berättelser. Men mest läser hon. Mamma Maria Fransson är glad för dotterns läsintresse.
– Det är så viktigt att barn läser. Tittar man på PISA-resultaten så är svenska barn svaga i läsförståelse och matematik. Det enda sättet att bli bättre på att läsa är att läsa, säger hon.
Hon är väldigt positiv till popup-biblioteket.
– Det är perfekt med ett bibliotek utomhus, jag hoppas att fler barn lockas till läsning, säger hon.
Gå till toppen