Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Hon blir Almi Skånes nya vd – och andra på nya jobb

Marie Krüeger blir Almi Skånes nya VD. Copywritern David Birde går till The Fan Club. Och Fintech-bolaget Plexian rekryterar duo med förflutet på Ikano bank.

Marie Krüeger blir vd för Almi Skåne.Bild: Jenny Leyman
Marie Krüeger blir Almi Skånes nya VD. Hon efterträder Anders Norman, som lämar vd-posten efter nio år. Almi Skånes ordförande Per Wargéus understryker att hennes erfarenhet av förändringsarbete bli viktig för Almi.
Läs mer: Marie Krüeger ska dubbla omsättningen för barnklädesföretaget Me & I
Marie Krüeger har arbetat i och utvecklat företag i flera olika branscher – från klädindustrin, tillverkning, fastigheter, IT, telekom till tjänstesektorn. Hon ser själv insikterna från de olika branscherna och företagens olika livscykler som en av sina styrkor. Hon har ett stort nätverk i regionen och betonar särskilt kvinnors och nysvenskars företagande och hållbarhetsfrågor.
Vad lockade dig med uppdraget?
– Företagande och entreprenörskap har varit en del av mitt liv sedan jag växt upp. Som vd för Almi Skåne får jag verkligen arbeta med utvecklingen av detta. Jag tycker att jag har landat ett fantastiskt uppdrag.
Styrelsen framhåller din erfarenhet av förändringsarbete. På vilket sätt kommer du att få nytta av den?
– Både externt och internt. Almi stöttar ju företag i förändring, i expansion eller innovation. Och vi har en ny strategi som ska implementeras. Almi ska göra fler saker rätt till fler företag, alltså aktivt jobba med företag som har tillväxtpotential för att skapa fler arbetstillfällen. Vi ska vara mer framåtlutade, utbilda personalen för att få spets och vara ännu mer intresserade av att expandera och hjälpa rätt typ av företag.
Vilka utmaningar ser du?
– Jag har uppdrag att hitta fler spännande samarbeten och utveckla dem som finns så att vi kan se till att Skåne blir ett ställe där det spirar. Det finns många så kallade kusiner, både privata och andra initiativ som sysslar med närbesläktad verksamhet. Industriellt utvecklingscentrum och Business Sweden är två av dem.
Fakta

Om Almi

• Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa, både idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.

• Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.

David Birde, går från Garbergs Malmö till reklambyrån The Fan Club. Enligt vd:n Anna Bostam var bolaget ute efter copywriterns kreativitet och lång erfarenhet av stora kunder, både svenska och internationella. Fanclub är inne i en expansiv fas och har under det senaste året också rekryterat kreatörerna Annika Frankel (Forsman & Bodenfors) och Lina Brunzell (Lowe Brindfors, W+K och Volt).
Fintech-bolaget Plexian grundades 2017 i Malmö och bygger mobila plånböcker med digitala lojalitetsprogram. Bolaget har fått en ny ledning med förflutet på Ikano bank. Staffan Mattson blir vd och Per-Anders Eriksson utvecklingsansvarig.
Gå till toppen