Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund är sjätte bästa kommun i landet på miljö

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar Lund till landets sjätte bästa miljökommun. Helsingborg tar hem förstaplatsen.

Förra året kom Lund på fjärde plats i miljörankningen.Bild: Bengt Arvidson
Tidningen har delat ut priset i tio år och förra året kom Lund på en fjärde plats.
Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition inom miljöområdet. Den baseras dels på en egen enkät och dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunernas arbete som sammanvägts i en totalpoäng.
Kommunerna har exempelvis svarat på frågor om hur de arbetar med FN:s hållbarhetsmål, om de systematiskt granskar efterlevnaden av miljömässiga och sociala krav vid upphandlingar samt om kommunerna har en livsmedelsstrategi för minskad klimatpåverkan i kommunala matserveringar. Nya frågor för året handlar bland annat om kommunernas arbete för att nå Parisavtalets mål, samt om de bedriver ett systematiskt arbete för att minska plastanvändningen i kommunal verksamhet.
Utöver Aktuell Hållbarhets egen enkät baseras rankningen på uppgifter från offentliga källor som Svenskt Vattens hållbarhetsindex, Miljöfordon Syds rankning av kommunernas fordonsflottor, Boverkets och länsstyrelsernas miljömålsenkät och Naturskyddsföreningens enkät om skyddad natur.
Fakta

Tio i topp ”Sveriges bästa miljökommun 2018”

Antal poäng av 44,5 möjliga anges inom parentes.

1. Helsingborgs stad (39,35)

2. Gävle kommun (37,48)

3. Stockholms stad (36,90)

4. Västerås stad (35,54)

5. Karlstads kommun (35,12)

6. Lunds kommun (35,11)

7. Uppsala kommun (34,89)

8. Nacka kommun (34,36)

9. Jönköpings kommun (34,31)

10. Lomma kommun (34,15)

Gå till toppen