Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Många tips efter polisens bild på våldtäktsman: ”Vi tar det på allvar”

Många har hört av sig efter att polisen publicerade av en bild på den man som misstänks ligga bakom två överfallsvåldtäkter i Malmö. Men ännu är det oklart om tipsen leder någonstans.

Redan första dygnet strömmade tipsen in – efter att polisen i tisdags gick ut med bild och film på den person som misstänks ligga bakom två överfallsvåldtäkter i Malmö senaste månaden.
– Vi känner en enorm glädje över att människor vill hjälpa oss och förstår att vi tar det på allvar, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i Malmö.
Hon kan inte säga hur stort antal tips som kommit in, men de har kommit in både över telefon och mejl.
– De som jobbar med det här regerade mycket positivt på viljan från allmänheten att hjälpa till, säger Ewa-Gun Westford.
Läs mer: Överfallsvåldtäkter: Polisen vill ha in fler tips
Nu börjar arbetet med att gå igenom alla tips noggrant.
– Alla tips ska bearbetas, för vi vet historiskt att slarvar man med det kan det stå en dyrt, säger Ewa-Gun Westford.
Vilken typ av tips skulle kunna hjälpa er vidare?
– Det här omedelbara, det är det vi vill ha. Vi visar bilden förutsättningslöst för betraktaren. Helt enkelt att när man ser bilden kan man känna igen en kroppsställning, eller ett plagg.
Ni söker någon som känner igenom honom?
– Ja.
Men också andra iakttagelser är värdefulla.
– Finns någon kvinna där ute som blivit förföljd av en man på cykel och det sedan av någon anledning avbrutits – då är vi jätteintresserad av det.
Det är mycket ovanligt att polisen går ut med den här typen av bilder.
– Det handlar om integritet och mycket stränga regler när man ska publicera bilder på det sättet. Men vi kommer inte längre med vårt material. Då måste vi ta det här steget och gå ut och faktiskt be om hjälp.
Hur säkra är ni på att det är den här personen ni söker?
– Enligt åklagaren är vi tämligen säkra på att det är den man vi söker.
Gå till toppen