Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bråttom i utredningen om dödsskjutningarna

Utredningen om dödsskjutningarna i Malmö fokuserar nu på den häktade 19-åringen. Häktningstiden löper ut redan på onsdag – och som vanligt är det svårt att få folk att tala med polisen.

Polisens tekniker på plats efter att en man sköts till döds vid Lindängen centrum på torsdagskvällen.Bild: Patrick Persson
– Det är jättebråttom nu, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid polisen i Malmö.
Hon berättar att utredningen nu fokuserar mycket på den 19-åring som på onsdagen häktades misstänkt för medhjälp till mord på en 24-årig man vid Lindängen centrum kvällen innan midsommarafton. Han häktades på den lägre misstankegraden i en veckas tid. Förundersökningsledaren, kammaråklagare Elena Severin, har alltså fram till onsdag förmiddag på sig att få fram ytterligare bevis och fakta om hans inblandning innan häktningstiden går ut.
– Det finns hur mycket som helst att göra i en sån här utredning, konstaterade hon direkt efter att Malmö tingsrätt på onsdagen beslutat att häkta 19-åringen.
Läs mer: 19-åring häktad misstänkt för medhjälp till mordet på Lindängen
Själv förnekar han brott. I skrivande stund på torsdagen har han inte överklagat häktningsbeslutet.
– Vi har inte tagit ställning till det ännu, säger hans försvarare advokat Rasmus Lovén.
– Jag kan inte kommentera det här mer än att min klient förnekar brott, säger han.
Den misstänkte 19-åringen under häktningsförhandlingen.Bild: Peter Frennesson
Fyra män har skjutits till döds, tre på Drottninggatan den 18 juni och och en vid Lindängen centrum den 21 juni. Med dessa fyra dödsoffer har totalt åtta personer skjutits till döds i Malmö hittills i år. Förra året sköts lika många till döds, men under hela året.
I nuläget har Malmö-polisen fått förstärkning av fyra utredare från Region Syd, två från Noa, Nationella operativa avdelningen, och ytterligare en kommer från Region Väst nästa vecka. Alla är utredare med vana av att jobba med grova brottsutredningar, så kallade PUG:ar. Med förstärkningarna kommer cirka 15 poliser att arbeta med utredningen av dödsskjutningarna på Värnhem och Lindängen.
Utöver den häktade 19-åringen är tre män misstänkta för inblandning i mordet på Lindängen, de anhölls i förra veckan men släpptes igen i söndags då bevisningen inte räckte för att häkta dem.
Polisens utredare möts som så många gånger förr av tystnad – det är inte många som vill tala med polisen om vad de sett och hört och vet.
– Överlever du en skjutning så vill du inte prata med oss, sådan är den verklighet vi har att förhålla oss till idag, säger Ewa-Gun Westford och exemplifierar med den 19-årige man som natten mellan i fredags och lördags kom till sjukhus efter att ha blivit skjuten i ryggen. Han hade skyddsväst på sig och undkom därför skador. Senare under natten lämnade han sjukhuset, och ville inte medverka i polisens utredning.
Läs mer: Sam Ho, före detta gängkriminell: ”Det kommer att ske fler mord”
Läs mer: Förstärkning till Malmöpolisen efter morden
Gå till toppen