Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

"Biet Maya – på nya honungsäventyr": Väl vänligt insektsdrama

Mer humor och galenskap hade behövts för att lyfta filmen till sin föregångares nivå, tycker Camilla Larsson.
Bild: Noble Entertainment

Biet Maya - på nya honungsäventyr

BIO. ANIMERAD BARNFILM: Australien, 2018. Regi: Noel Cleary, Sergio Delfino, Alexs Stadermann. Svenska röster: Amy Deasismont, Birgitte Söndergaard, Sharon Dyall, Fredde Granberg. Barntillåten. Längd: 1.25.

Det svårkontrollerat energiska och begåvade lilla biet Maya är tillbaka. Den här gången surrar hon självsvåldigt iväg för att konfrontera självaste kejsarinnan i metropolen Surrtropolis, som bestämt sig för att beslagta halva sommarskörden från bikupan på Vallmoängen. Maya lyckas mot alla odds få kejsarinnan med på en överenskommelse: Att låta lantisbina från Vallmoängen delta i de prestigefyllda Honungsspelen. Om de vinner slipper de ge bort sin honung, om de inte vinner måste de ge bort hela skörden. Javisst, Hunger Games i animerad barnkostym!
Med sig får Maya, förutom småtröge bästisen Willy, ett hoprafsat lag som består av bland annat en orkeslös veganspindel, en sjungande och dansande fästing och en kackerlacka med smutsfobi. Mot dem står huvudstadens eget proffslag, ledda av den narcissistiska och elaka Violet.
Mayas uppgift blir att leda sitt till synes hopplösa lag mot en seger – på spel står hennes bikupas existens. Det hela blir dock en ganska snäll resa där lagkamraterna får lära sig om sina egna styrkor och att diverse olika udda egenskaper kan samverka till en stark helhet. Och där Maya (och Violet!) får lära sig att ingen ledare – inte ens den mest briljanta – klarar sig utan ett dedikerat team. Fint så, men mer galenskap och humor och mindre tillrättalagt budskap hade behövts för att lyfta uppföljaren till första filmens nivå.
Gå till toppen