Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hovrätten dömer kommunal chef efter dödsolycka på arbetsplats

Först friade tingsrätten chefen på Kävlinge kommun, efter en olycka där en man dog. Nu döms chefen i hovrätten för arbetsmiljöbrott efter att ärendet överklagats.

Polis vid olycksplatsen i Kävlinge 2013.Bild: Ingemar D Kristiansen
Olyckan inträffade hösten 2013 i samband med att ett företag fått i uppdrag av Kävlinge kommun att byta rör som låg ett par meter ner i marken på Hotellgränd. När en anställd på företaget befann sig nere i gropen rämnade väggen och tre kubikmeter jord och grus föll över mannen. Han avled sedan av sina skador.
Läs också Kommunchef frias efter dödsolycka på arbetsplats
Både tingsrätten och hovrätten slår fast att olyckan inte hade inträffat om gropens kant grävts med större lutning eller om schaktväggen försetts med mothåll. Den nu avlidne mannen skador hade också kunnat minimeras om en skyddsbur hade använts.
I tingsrätten åtalades både ägaren av företaget som genomförde entreprenaden och chefen på Kävlinge kommun som gett dem uppdraget – men bara företagaren dömdes för arbetsmiljöbrott.
Tingsrätten menade att kommunchefen inte hade haft tillräckligt med kunskap kring vilket arbetsmiljöansvar han haft för den aktuella platsen och friade honom.
Hovrätten gör nu en annan bedömning och dömer också kommunchefen för arbetsmiljöbrott. Påföljden blir villkorlig dom.
– Vi har också fått reda på domen nu men vi har inte hunnit ha ett resonemang kring den än. Vi konstaterar att hovrätten gör en annan juridisk bedömning än vad tingsrätten har gjort. Det är egentligen det vi kan säga i nuläget, säger Göran Sandberg, samhällsbyggnadschef på Kävlinge kommun och chef för den nu dömde tjänstemannen.
– Olyckan inträffade 2013 och vi har i kommunen redan genomfört en rad åtgärder för att det inte ska kunna upprepas. Vi har utbildat all vår personal i arbetsmiljöfrågor så att vi hanterar detta korrekt. Det arbetet startade direkt efter olyckan, säger han.
Gå till toppen