Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Miljonpris till förnyare inom ekonomi

En donation gör det möjligt för Ekonomihögskolan att instifta ett nytt internationellt pris för banbrytande forskning i ekonomi och management.

Jan och Åsa Söderberg har donerat pengarna till det nya ekonomipriset.Bild: Håkan Röjder
Den 12 mars 2019 ska priset på sammanlagt en miljon kronor delas ut för första gången. En forskare under 50 år som har gjort en upptäckt eller bidrag av särskild betydelse inom ekonomi och management får 800 000 kronor till sitt forskningsprojekt samt 200 000 kronor att själv förfoga över.
Priset heter Jan Söderberg Family Prize in Economics and Management och instiftas med Jan och Åsa Söderberg som gett Ekonomihögskolan vid Lunds universitet en donation som räcker till tre priser och prisutdelningar.
Förutom prispengarna bekostar donationen en dag med populär- och tvärvetenskapliga föreläsningar inom hälso- och sjukvårdsekonomi vid varje tillfälle, samt en festlig middag för pristagarna och andra inbjudna.
Jan och Åsa Söderberg har båda studerat vid Ekonomihögskolan, där Jan Söderberg även är hedersdoktor.
– Vi hoppas att ekonomipriset och den efterföljande dagen kan engagera såväl hela skolan med forskare och studenter, som allmänheten. Vi vill på det här sättet också hjälpa till att ytterligare sätta Ekonomihögskolan på den svenska och förhoppningsvis internationella kartan, säger Jan Söderberg i ett pressmeddelande.
Gå till toppen