Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Nya lagar 1 juli – så påverkas din ekonomi

Studielån för körkort, ett nytt system för fordonsskatt och hårdare krav på telefonförsäljare – här är nya regler som påverkar din privatekonomi.

Nu kommer flera nya regler som påverkar din plånbok.Bild: Henrik Montgomery/TT
Avtrycken som regeringen lämnar efter sig i form av nya regler från 1 juli är av blandad sort – stort och smått, plus och minus huller om buller i plånboken. Några saker är väl tröskade och kända, som det nya systemet för beskattning av bilar. Stora, törstiga bensin- eller dieselbilar får straffskatt, medan miljöbilar som går på el eller gas får en bonus.
Den som är arbetslös får nu möjlighet att ta studielån för att ta körkort, och från och med den 1 juli blir det hårdare bud för telefonförsäljarna. Det krävs att kunden godkänner avtalet skriftligt i efterhand för att det ska gälla, och regeringen hoppas nu att problemen med oseriösa fulsäljare minskar.
Läs mer: Här är snabbguiden till livets ekonomi – från noll till hundra
Det blir också tuffare tag mot snabblåneföretagen, ett ränte- och kostnadstak införs samtidigt som långivarna måste uppmärksamma konsumenterna på riskerna med snabblån.
Den socialdemokratiska regeringen har så här i elfte timmen av sin mandatperiod återinfört den gamla skattereduktionen för fackföreningsavgiften, som den tidigare borgerliga regeringen tog bort. Regeringen vill värna den svenska modellen på arbetsmarknaden, lyder motiveringen.
En karensdag försvinner också i a-kassan, från och med nu blir det sex dagar i stället för sju.
Alla studenter med studiestöd, både i gymnasieskolan och på högskolan, kan glädja sig åt att studiebidraget höjs. Gymnasiestudenter får 200 kronor mer per månad, och pengarna betalas ut retroaktivt från den 1 mars. Högskolestudenter får 296 kronor mer i månaden från den 1 juli.
Det blir också lite billigare att gå till tandläkaren när det allmänna tandvårdsstödet fördubblas - för unga mellan 23 och 29 år till 600 kronor per år, liksom för den som är 65 eller äldre. Övriga får 300 kronor per år.
Men regeringen stramar också åt. Den som har privat sjukvård som en förmån från sin arbetsgivare ska förmånsbeskattas för detta. Även den som har en privat sjukvårdsförsäkring från arbetsgivaren får skatta för förmånen som den innebär.
Fakta

Fler lagar som påverkar din egen ekonomi

Bidrag till radonsanering i småhus

Snabbare verkställighet av bygglov

Personalliggare införs i fler verksamheter

Bättre skydd för konsumenter som köper paketresor

Skattetillägg även vid rättelse på eget initiativ i vissa fall

E-cigaretter med nikotin beskattas

Särskilda reavinstskatteregler införs för dem som bor i de delar av Malmfälten som flyttas

Källa: Regeringskansliet

Fakta

Nya regler som rör ekonomi och arbetsliv

Stöd till företag för innovativt och hållbart bostadsbyggande

Statsbidrag till socioekonomiskt eftersatta kommuner och områden

Arbetsgivare blir skyldiga att upprätta plan för återgång i arbete för den som varit sjukskriven i 30 dagar

Statsbidrag till kommuner med svag bostadsmarknad

Polisen ska få möjlighet att göra fler arbetsmiljöinspektioner

Ny lag om ekonomiska föreningar ska underlätta kooperativt företagande

Pensionssystemet ska bli säkrare – bland annat ställs högre krav på fondförvaltare, som måste uppfylla vissa regler för att få vara kvar på Pensionsmyndighetens fondtorg. Dessutom förbjuds telefonförsäljning av pensionslösningar

Lagen om företagshemligheter skärps för bättre skydd för företagen

Källa: Regeringskansliet

Gå till toppen