Textila material är fantastiska. Ständigt oumbärliga, historiskt sett grunden för en av de starkaste konstindustrierna inom 1900-talets svenska formsaga. Dessutom länge en dominerande näring i kapp- och strumpstaden Malmö, där ikoner som Katja of Sweden bidragit till skånskt designrykte i världsklass.
Men idag? Så reagerar jag skeptiskt inför beskedet att danska textildesignern Dorte Bo Bojesen utsetts till ny chef för Form/Design Center. Vilket konservativt val, tänker jag besviket. Som istället hoppats på en framåtblickande kraft som kunde bidra till nytolkningar av den utdöda företeelsen konstindustri. Och gärna också tillföra mass- och populärkulturella vinklingar.
Annons
Annons
För vad nuvarande chefen Birgitta Ramdell lyckats med under sina drygt 15 år på jobbet är att flytta gränser, att ge de förment ytliga designgenrerna ökad samhällsrelevans. Främst genom att påverka politiker och beslutsfattare, så att de insett hur exempelvis klimatarbetet gynnas av starka formidéer - med en stadigt förbättrad ekonomi för centret som följd.
Tar gränsförflyttandet slut nu? Innan jag helt deppar ihop påminns jag dock om att doldisen Dorte Bo Bojesen inte bara är ytterligare en av alla danska kulturchefer i Malmö, utan också har arbetat flera decennier i Sverige, då inom det berömda västgötska textilklustret. I trakterna runt Kinna och Borås har närings- och kulturlivet bidragit till strålande vitala samarbeten med Textilhögskolan, Textilmuseet och ett gäng överlevande, tämligen exklusiva men påtagligt innovativa textilföretag som huvudaktörer.
Kanske är det klusterbyggandet, inte den textila bakgrunden, som är nya Form-chefens främsta kompetens? Kanske läge då för nya samarbeten, liknande de västgötska men skapade från de förutsättningar som finns här? Så att de nya skånska ”konstindustrierna” som interaktiv design, spel- och apputveckling också får plats i designvärmen.