Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från och med nu krävs samtycke vid sex

Samtyckeslagen har både sågats, hyllats och väckt reaktioner utomlands. Den säger att sex ska vara frivilligt, och är en del av den nya sexualbrottslagstiftningen som träder i kraft den 1 juli. Men vad är det egentligen som gäller nu, och vilka effekter kan det få?

Nu börjar den nya sexualbrottslagstiftningen gälla, vars oaktsamhetsregel kan leda till att fler fall bedöms som våldtäkt. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Tidigare har det krävts våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt. Från och med 1 juli utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta "om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen