Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Livräddarna stal showen när vinden uteblev

I helgen anordnas SM i kitesurfing i Skanör, men arrangörerna hade inledningsvis inget vind i seglet. Livräddarna kunde däremot tävla fullt ut på samma strand.

Pontus Karlsson är rutinerad i tävlingssammanhang inom livräddning. Inför lördagens tävling, där han även deltog själv, var främsta tipset att inte gå ut för hårt på första varvet.Bild: Peter Frennesson
På lördagsförmiddagen var tanken att freestyleklassen i SM i kitesurfing starta. Men den välbehövliga vinden uteblev och tävlingen fick skjutas fram.
En annan tävling som inte är lika väderberoende kunde avgöras ändå och det var den livräddningstävling som Pontus Karlsson, ordförande i Falsterbonäsets livräddare, anordnade.
– Vi brukar passa på när här är andra tävlingar för då kan vi använda tillståndet som finns för att spärra av stranden, säger Pontus Karlsson.
I den första grenen ska deltagarna med hjälp av en racingbräda ta sig ut och runda en boj i vattnet, in och runda flaggor på stranden och sedan ut i vattnet och runda en annan boj. Målgången är uppe på stranden.
– Första varvet måste man tänka så att man inte dödar benen, säger Pontus Karlsson.
Att paddla på knä är det mest effektiva vid tävlingar på racingbrädor, så länge man lyckas hålla balansen på brädan.Bild: Peter Frennesson
Det går snabbast att ta sig fram om man sitter på knä på brädan och paddlar med armarna, men risken för att välta är också betydligt högre än om man ligger på magen, vilket är det som rekommenderas vid rundningen av bojarna.
Livräddningstävlingar avgörs i flera olika grenar i både bassäng, där det främst handlar om rena simgrenar, och i havet. Det finns också flera olika löpgrenar och för att få plats med alla moment pågår de stora mästerskapen i minst en vecka.
Walda Jonsson tävlar i Sveriges juniorlandslag i livräddning. På lördagen tävlade för egen del i Skanör.Bild: Peter Frennesson
Pontus Karlsson är en sex svenska seniorer som ska tävla i VM i livräddning i Australien i år och inför junior-EM i Irland i september har Sverige för första gången ett helt juniorlandslag med fyra tjejer och fyra killar. Två av dem, Walda Jonsson och Linnéa Melander, deltog vid lördagens tävling i Skanör.
– Jag är simmare från början men här finns det lite mer olika moment. Det finns mycket att välja på, säger Walda Jonsson som denna dag tävlar för Livräddarna Eskilstuna.
Gå till toppen