Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Alla kan vara Gud om man försöker

Ingen tror på hemmanationen Ryssland mot Spanien i söndagens åttondelsfinal i Moskva. Förutom det ryska laget som kämpat mot motståndare och anklagelser om dopning. – Det är en match på liv och död, men ingen press, säger förbundskaptenen.

Stanislav Cherchesov och Denis Cheryshev.
Två och två drar de förbi. Brudparen på Moskvas gator. Det tillhör traditionen att som nygift fotograferas på viktiga platser i staden. De unga tu släpas runt från Segerparken till Frälsarkatedralen via Moskvaflodens broar och inte minst Sparvberget. Där högt uppe över staden, vid utsiktsplatsen framför universitetet i den enorma Stalinskrapan.
På andra sidan floden ligger Luzhnikistadion, skådeplatsen för åttondelsfinalen mellan Ryssland och Spanien.
Det har börjat bli nyfunnen kärlek mellan nation och lag under ett VM som började bättre än vad många trott för hemmanationen.
Det är två lag där de flesta ryssar nästan kunnat fler namn på de spanska stjärnorna än deras inhemska hjältar.
– Spanien har kanske det bästa laget i världen, men alla lag kan slå alla, säger Denis Cheryshev som med tanke på bakgrunden vet vad han pratar om.
Pappa Dmitri Cheryshev lämnade den ryska fotbollen 1996 för Sporting Gijón och därför har Denis Cheryshev tillbringat hela sin uppväxt i Spanien. Men det är inte tal om kluvna känslor.
– Vad händer om just jag gör mål och Spanien åker ut? Tja, livet går vidare. Jag blir glad om jag gör mål, men ännu gladare om vårt lag går vidare. Det är det enda som är viktigt just nu, säger Denis Cheryshev
Den ryska idrotten har omgärdats av dopningskandaler. Det gäller även fotbollen och det gäller Denis Cheryshev vars pappa, enligt en journalist på presskonferensen inför matchen, ska ha bekräftat detta.
– Det är inte sant. Jag vet inte var journalisten har fått det i från. Han kanske inte förstod min pappa. Jag har aldrig använt något förbjudet och det behöver inte kommenteras ytterligare, säger vänstermittfältaren.
Ryssland slutade tvåa i gruppen och fick spela på nationalarenan istället för betydligt mindre Fishtstadion i Sotji.
– Det är fantastiskt att ha 80 000 fans med oss. Vi måste ge 200 procent och vara ansvarsfulla gentemot dem, säger förbundskapten Stanislav Cherchesov och fortsätter:
– Det är en match på liv och död, men ingen press. Det är som en tentamen. Du skriver och sedan rättar magistern och det går inte att ändra. Ett lag kommer att förlora. Punkt.
Ett mentalt övertag har dock den ryske förbundskaptenen mot sin yngre kollega i Spanien.
I mars 1991 mötte Spartak Moskva Real Madrid just här på Luzhnikistadion. I Spartaks mål stod Stanislav Cherchesov. I den spanska elvan fanns Fernando Hierro, sedan tre veckor tillbaka förbundskapten i Spanien. Spartak vann dubbelmötet och gick vidare till semifinal i Europacupen.
– Spanska lag var storfavoriter även då. Men det finns ett ryskt talesätt som lyder: "Alla kan vara Gud, om man försöker". Ingen trodde på oss utom vi själva. Vi kan gå ut och göra samma sak i morgon [söndag].
Gå till toppen