Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Familjer med skolbarn får dubblat bistånd till internet

En kraftig höjning av biståndet till internetabonnemang för familjer med skolbarn har beslutats av socialnämnden. Lund har varit snålare än många andra kommuner.

En majoritet har internetabonnemang. Nu får familjer med bistånd mer pengar till kostnaden.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
De 150 kronor som tidigare betalats ut per månad har inte räckt långt. På den summan har man bara klarat ett mobilt abonnemang, ofta med begränsad surf. En undersökning av kostnaderna för trådbundna abonnemang i Lund visar att de brukar landa på mellan 245 och 350 kronor.
Nu är det klart att familjer med barn i skolåldern kan få upp till 350 kronor i månaden, det vill säga mer än dubbelt så mycket som de hittills fått i bistånd.
Tidigare har bistånd utbetalats när barnen fått dator genom sin skola. Nu omfattas även hushåll där barn och ungdomar inte fått någon dator genom skolan.
Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att internetanvändning blivit ett ”normalt” och ”väsentligt” inslag i människors liv. Av en prejudicerande dom kan utläsas att en majoritet av befolkningen har tillgång till internet hemma, att det i allt högre grad förutsätts i kontakt med myndigheter och vid skolarbete, samt att mycket ska till för att internettillgång inte ska anses vara ”skälig levnadsnivå”.
Gå till toppen