Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

S-väljare om väljartappet: ”Skakigt läge”

När statsminister Stefan Löfven möter väljare på Socialdemokraternas familjedag i Hammarstrand har partiet ett av sitt lägsta väljarstöd någonsin.
– Det är ett skakigt läge och man blir väldigt förundrad – har vi tappat det helt hos gemene man? frågar sig Östersundsbon Astrid Fahlgren.

S-ledaren och statsministern Stefan Löfven håller tal vid partiets familjemöte i Hammarstrand.Bild: Malin Jonsson /TT
S-ledaren startar sin bussturné i ett soldränkt Jämtland. Första stoppet är hos Bräcke kommuns största arbetsgivare, sågverket Gällö Timbro.
Pierre Widell började engagera sig politiskt inom Socialdemokraterna för två år sedan. Nu sitter han som ersättare i kommunstyrelsen i Bräcke kommun – en kommun som tampas med en minskande befolkning.
– Det är svårt att få ungdomar att stanna kvar, att se till att Bräcke inte bara blir ett tillfälligt stopp på väg till Stockholm, säger han.
Socialdemokraterna fick 28,3 procent i Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning i början av juni. Det ligger bara en halv procentenhet över Socialdemokraternas sämsta resultat någonsin i en SCB-mätning, vilket var 27,6 procent i november 2015.
Pierre Widell tror att partiets minskade väljarstöd har sin grund i invandringspolitiken. Bräcke kommun har tagit emot en hel del nyanlända och det har kommit med både för- och nackdelar. Han är inte helt främmande inför S-förslaget om att förlänga de striktare asylreglerna fram tills det att EU har kommit överens.
– De som går över till Sverigedemokraterna tycker att vi inte gör några ordentliga krafttag i den här frågan, och vi behöver nog se över vad det var som gick snett. Visst är vi ett rikt land, men det finns också en gräns, säger han.
När Löfven når Hammarstrand i Ragunda kommun väntar ett hundratal socialdemokrater ekipaget.
Östersundsborna Astrid och Lars Fahlgren är trogna socialdemokrater. Lars Fahlgren har också en lång bakgrund inom kommunpolitiken. Det minskade väljarstödet har flera orsaker, anser han och pekar ut politiska motståndare som skyldiga.
– Alliansen såg till att krossa facket, man införde allmän visstid och sedan kom Vaxholmsdomen som såg till att folk utifrån kunde ta våra jobb till lägre löner, säger Lars Fahlgren.
I dag sympatiserar knappt 40 procent av LO-medlemmarna med S. Det är en rejäl minskning sedan i höstas, enligt SCB. Var fjärde LO-medlem lägger nu hellre sin röst på Sverigedemokraterna – vilket gör partiet till det näst mest populära.
– Socialdemokraterna har stått urblekta i sammanhanget och många har då gått över till Sverigedemokraterna. Arbetare från öststaterna har inte ens behövt vara fackligt anslutna, säger Lars Fahlgren.
När Stefan Löfven kliver upp på scenen märks dock föga att partiet saknar väljare – då möts han av jubel och applåder. Jämtlandsbor sitter bänkade på en kulle för att lyssna till statsministern framför en vy av grönt landskap.
När det är dags för frågor från publiken undrar någon hur partiet tänker gå vidare med sjukförsäkringen – och hur Socialdemokraterna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.
– Vi kan inte hindra Sverigedemokraterna från att utnyttja sitt mandat, men vi kommer aldrig ha någon samverkan, försäkrar S-ledaren.
Fakta

Löfvens bussturné

Precis som förra året åker statsminister Stefan Löfven (S) på en bussturné genom Sverige. Det samtidigt som politikerveckan i Almedalen äger rum. Turnén startar med flera stopp i Jämtland, för att sedan försätta söderut. Bussturen slutar i Almedalen på torsdagen då det är Socialdemokraternas dag.

Gå till toppen