Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Skåningar frias i Axishärvan

Stockholms tingsrätt friar fem personer från Skåne som stått åtalade för grova insiderbrott i samband med Canons uppköp av Lundaföretaget Axis Communications.

Axis huvudkontor i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det har gått nästan tre och ett halvt år sedan kameraföretaget Canons bud på alla aktier i Lundabolaget Axis Communications blev offentligt.
När budet blev känt sköt aktiens värde i höjden. Den steg med nästan 50 procent.
Fem personer som stått åtalade misstänkta för att ha fått och utnyttjat förhandsinformation om budet frias nu av Stockholms tingsrätt. Domen meddelades på måndagen.
Samtliga fem åtalade köpte kort tid före att Canons bud offentliggjordes aktier i Axis. De tjänade 100 000-tals kronor var på Canonaffären.
Åklagaren åtal mot dem har byggt på ett påstående om att de fått direkt eller indirekt information om det stundande budet av en utpekad Axisanställd, eller av någon annan. Åklagaren har bland annat pekat på omständigheter kring de åtalades aktieköp och att ingen av de fem tidigare köpt Axisaktier till så stora belopp.
Men Stockholms tingsrätt sågar åklagarens bevisning.
– Domstolen konstaterar att mönstret för deras handel på ett kollektivt plan är oerhört starkt. Men när man individualiserar det räcker inte bevisningen, säger åklagaren i målet, Jan Leopoldson
I domen skriver tingsrätten att det helt saknas muntlig eller skriftlig bevisning som antyder att den utpekade Axisanställde lämnat insiderinformation till någon av de åtalade.
– Åtalet har byggt på att de åtalade skulle fått insiderinformation. Samtidigt har den person som enligt åklagaren lämnat informationen inte åtalats. Eftersom det saknats bevisning. Det är en mental kullerbytta. Enligt mig skulle det aldrig ha väckts något åtal, säger advokat Markus Bergdahl som företrätt en av de åtalade.
– Det allvarligaste är att åklagaren inte alls tagit fasta på de åtalades egen förmåga att handla med aktier. Min klient är mycket erfaren och har följt Axisaktien sedan 2000, fortsätter advokaten.
Läs mer: Skånsk släktkrets tjänade miljonbelopp i Axishärvan – misstänks för grovt insiderbrott
Axis vd Ray Mauritsson har ingen åsikt om domen.
– Jag är ingen juridisk expert och vill inte kommentera den. Men om detta innebär att vi på Axis slipper fler rubriker om det som har kallats Axishärvan så är det positivt. Det är inte alls roligt att som bolag och medarbetare associeras till. Många har fått frågor om detta, alla medarbetare påverkas av rykten om bolaget. Det är skönt om detta är sista gången, säger han.
Axis vd Ray Mauritsson.Bild: Hussein El-Alawi
Ray Mauritsson har själv blivit tillfrågad om bolagets rutiner för känslig information och inga juridiska anklagelser har därefter riktats mot Axis.
– Det finns strikta regler som vi är väl medvetna om. Det är också naturligt att vara extra uppmärksam i den situation som har varit, men vi har inte haft anledning att förändra rutiner eller annat utöver det som har krävts för att följa uppdaterade riktlinjer från europeisk lagstiftning som har ändrats under processens gång.
Utredningen i Axishärvan, som beskrivit som Sveriges största insiderhärva sett till antalet misstänkta och åtalade personer, har resulterat i tre olika åtalsomgångar. Totalt har 15 personer åtalats. Men måndagens dom innebär att bevisningen bara hållit mot fyra av dem, medan 11 personer friats.
Läs mer: Hovrättsdom: Fängelsestraff för grovt insiderbrott i Axishärvan
Fakta

Tidigare domar i Axishärvan

Dom från Stockholms tingsrätt, 10 februari 2017:

• Man i 60-årsåldern från Mellansverige, frikänns från grovt insiderbrott.

• Man i 20-årsåldern från Mellansverige, frikänns från grovt insiderbrott.

Dom från Stockholms tingsrätt, 12 april 2017:

• Man i 30-årsåldern från Mellansverige, döms till ett års fängelse för grovt insiderbrott. Domen är överklagad till Svea hovrätt och förhandlingarna inleds 5 december.

• Man i 60-årsåldern från Mellansverige, döms till ett års fängelse för grovt insiderbrott. Domen är överklagad till Svea hovrätt och förhandlingarna inleds 5 december.

• Man i 30-årsåldern från Mellansverige, döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt insiderbrott. Domen är överklagad till Svea hovrätt och förhandlingarna inleds 5 december.

• Man i 30-årsåldern från Mellansverige, döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt insiderbrott. Domen är överklagad till Svea hovrätt och förhandlingarna inleds 5 december.

• Man i 50-årsåldern från Mellansverige, frikänns från insiderbrott.

•Man i 20-årsåldern från Mellansverige, frikänns från insiderbrott.

• Man i 70-årsåldern från Mellansverige, frikänns från insiderbrott.

• Kvinna i 30-årsåldern från Mellansverige, frikänns från insiderbrott.

Hovrättsdom (överklagan av domen från Stockholms tingsrätt 12 april 2017), 18 juni 2018:

• Man i 30-årsåldern från Mellansverige, som tingsrätten dömde till ett års fängelse för grovt insiderbrott, får istället villkorlig dom och 2 500 kronor i dagsböter. Brottsrubriceringen grovt insiderbrott kvarstår.

• Man i 60-åldern från Mellansverige dömdes i tingsrätten till ett års fängelse för grovt insiderbrott. Dom kvarstår.

• Man i 30-årsåldern från Mellansverige dömdes till villkorlig dom och dagsböter för grovt insiderbrott i tingsrätten. Brottsrubriceringen grovt insiderbrott kvarstår, men mannen får sänkta dagsböter.

• Man i 30-årsåldern dömdes till villkorlig dom och dagsböter för grovt insiderbrott i tingsrätten. Dom och dagsböter kvarstår.

Gå till toppen