Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Petter Larsson: Verkligheten överträffar dikten i Ahmed Abdirahmans sommarprat

Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ahmed Abdirahman

Näringspolitisk expert

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
En fattig somaliskfödd pojke uppvuxen i Tensta vinner skolpris och får åka till USA. Där blir han av oklara skäl mer eller mindre adopterad av en stenrik änka, som introducerar honom i societeten. I en underbar scen käkar han middag med Paul McCartney, som han aldrig hört talas om, och träffar sedan prinsessan Christina, som blir hans beskyddare hemma i Sverige.
Hade det lanserats som filmmanus hade det nog hamnat i papperskorgen som en alltför pygmaliondoftande fantasi. Men verkligheten överträffar dikten i Ahmed Abdirahmans sommarprogram.
Abdirahman är i dag expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare och den som tog initiativet till Järvaveckan. Om integration har han dock mest plattityder att erbjuda. Den handlar om mänskliga möten, man måste sträcka ut en hand, vara modig och nyfiken, får vi veta. Jaha.
Hans egen hoppfulla berättelse däremot visar att Sverige är långt ifrån ett genomrasistiskt klassamhälle där alla dörrar är stängda. Är det någonstans den amerikanska drömmer lever, så är det ju i Skandinavien – långt mer än i USA.
Samtidigt är berättelsen, för att tala med den franske sociologen Pierre Bourdieu, just det slags mirakelhistoria som fyller funktionen att legitimera ett orättvist system som rättvist.
Gå till toppen