Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ekdal: ”Vi är 23 utvalda som krigar för Sverige”

Den stukade foten värkte. Men hjärtat bultade av en glädje han sällan upplevt.
– Vi förtjänar att vara här, det är magiska känslor med alla anhöriga på läktaren. Att se alla lyckliga fans... det är obeskrivligt, sjukt kul att ge dem den här glädjen, säger Albin Ekdal.

Albin Ekdal firar med fansen.Bild: Gregorio Borgia/AP/TT
I euforin efter 1–0-segern mot Schweiz, den som bär till Samara och lördagens kvartsfinal, fanns dock ett inslag av oro.
Håller foten?
Ekdal fick efter matchen behandling och de närmaste dagarna kommer han enbart att fokusera på att bli fullt återställd.
– Jag hoppade upp på en hörna och landade på någon annans fot, tror jag. Jag stukade till foten lite och det gjorde jäkligt ont under några minuter, sedan sprang jag bort det.
– Jag hoppas att det är okej med foten, men det är svårt att säga så här direkt efter en match. Vi får se hur det ser ut i morgon, men jag hoppas at den är okej till lördag. Det värker lite och är lite svullet. Jag hoppas bara att det är en smäll, säger Ekdal.
TT: Övervägde du att byta?
– De första minuterna gjorde jag det. Då gjorde det riktigt ont och jag trodde att jag hade slagit upp min gamla fotskada. Det är samma fot (höger) som jag haft problem med tidigare. Då var det många tankar som flög.
– Men det kändes bättre och jag tänkte att jag kör vidare så långt det går, säger Ekdal.
Det gick hela vägen.
Till en av landslagets största framgångar det senaste kvartsseklet – och förstås den allra största stunden under Ekdals tid i landslaget.
Det bästa?
Det kan bli ännu bättre och roligare i Samara på lördag.
Hittills är det inget lag som hittat nycklarna för att bryta ned eller bryta sig igenom det kompakta svenska lagförsvaret. Tyskland vann visserligen med 2–1 Sotji, men först efter ett frisparksmål i världsklass på tilläggstid.
På de senaste sex landskamperna – varav tre i VM – har Sverige hållit nollan i fem.
– Vi ligger på samma sätt som vi gjort i de senaste sex matcherna. Vi ligger på centimetern rätt och då är det otroligt svårt att spela in på oss i mitten och de få komma runt på kanterna och då har vi fyra spelare i backlinjen som är starka på huvudet. Vi fortsätter att ligga så och skapar ändå ett flertal chanser. Det kändes som att det var en tidsfråga innan vi skulle göra mål och jag ville gärna slippa en förlängning.
– Själv ska jag göra två mål i dag. Det första var ett volleyskott som var lite högt och sedan ska jag så klart nicka, men det gick så fort, jag ändrade mig och så blev det pannkaka av allt. Det är så skönt att vi vann så jag slipper bli syndabock.
På tisdagskvällen lyfte det chartrade planet till basen i Gelendzjik. Redan på torsdag lyfter det mot Samara.
– Vi är inte nöjda utan vill mer, skriva historia, Vi gör det här för alla hemma, vi är 23 utvalda spelare som krigar för Sverige, säger Ekdal.
Gå till toppen