Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Får Lundaeleverna verkligen den gymnasieutbildning de önskar?

För en väl fungerande skolmarknad krävs ett visst överskott av platser – den som inte kommer in på natur önskar sällan estet istället, skriver Sofia Gruvberger-Saal och Emma Sparr.Bild: Roald Berit
Vi ställer oss frågande till en del slutsatser som presenteras i Sydsvenskans artikel ”Alla Lundaelever får plats på gymnasier i Lund”. Enligt skollagen har kommunen ett särskilt ansvar att erbjuda sina ungdomar gymnasieutbildning av god kvalitet anpassad till deras önskemål. Med hög konkurrens till Lunds kommunala gymnasieskolor – en följd av avtalet ”fritt sök” – hänvisas många Lundaelever till andra program än de önskar, friskola eller annan kommun. Vi lyfter frågan: lever kommunen fullt ut upp till sitt ansvar när elever drivs till att söka andra program än de där de har störst begåvning och intresse? Vi anser att situationen är ohållbar redan nu, och konkurrensen förväntas öka med växande årskullar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Kritik mot fritt sök
Gå till toppen