Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotbolls-VM: Sverige-Schweiz

Janne: ”Får leva med att vara symbol”

De svenska fansen sjöng om "Janne, Janne, Janne, Janne Andersson" innan, under och efter den lyckade VM-åttondelsfinalen mot Schweiz. Men en känslosam förbundskapten hyllade själv laget – och helheten – efter segern.
– Det är jätteroligt att folk är snälla och sjunger mitt namn och vill väl, men fotboll är ett lagspel det får man aldrig glömma, säger Janne Andersson efter matchen.

En symbol för den svenska laginsatsen: Janne Andersson.Bild: Maja Suslin /TT
Janne Andersson visade starka känslor under matchen, så pass att han blev tillsagd av domaren.
Men när slutsignalen gick var ilskan förbytt mot stor glädje.
– Jag är så jävla glad att jag knappt kan prata om det. Ursäkta att jag svär, men det är så häftigt, säger han till TV4.
– Vi jobbar tillsammans i en hel jävla match. Det är oerhört imponerande hur de klarat det här, killarna. Det är så jävla bra gjort, säger han till TV4.
I ett kollektiv, som det svenska laget är, finns det ingen given stjärna för de svenska fansen att sjunga om. Inför, under och efter matchen mot Schweiz sjöngs det istället om populäre "Janne, Janne, Janne, Janne Andersson".
Något förbundskaptenen noterade under matchen.
– Det är såklart en surrealistisk känsla att vara i S:t Petersburg på en fotbollsarena och höra ett antal personer som ropar ditt namn. Jag hörde det under matchen men då var jag så fokuserad. Sedan vill man ut och tacka dem när de står kvar, säger Andersson på presskonferensen efter matchen och fortsätter:
– Just i dag får jag leva med att vara nån form av symbol, men det handlar verkligen om laget, inte om mig eller någon annan individ. Det tycker jag att det här laget personifierar. Det är jätteroligt att folk är snälla och sjunger mitt namn och vill väl, men fotboll är ett lagspel det får man aldrig glömma, säger Janne Andersson.
Han vill därför, knappast överraskande, inte lyfta fram någon spelare utan hyllar "helheten".
– Vi bränner några chanser i första halvlek, men vi viker inte ner oss en millimeter. Sedan kan vi göra saker lite bättre, men va fan, de kämpar ju tills de stupar där ute, säger han till TV4 och fortsätter:
– Hälften av laget kan knappt gå av planen. Då har man tömt sig. Vi ska ge oss själva chansen och ta mig fan göra vad vi kan innan vi åker hem härifrån, säger Andersson.
Det blev Sveriges första kvartsfinal sedan den gyllene VM-sommaren 1994.
Janne Andersson är inte nöjd.
– Nej, det är vi inte. De ska få jobba mot oss nästa gäng också.
Gå till toppen