Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Jordens vaktmästare samlar skräp på stranden

Ett dussintal personer hade de räknat med, men uppemot åttio personer dök upp. Naturskyddsföreningen Malmös skäpplockargrupp ”Planitors” samlade till skräpplockning på Ribersborgsstranden under måndagskvällen.

Björn Jensen från Naturskyddsföreningens Malmös skräpplockargrupp ”Planitors” är nöjd med den stora uppslutningen vid Ribersborgssstranden. ”Earth's janitors” är gruppens slogan.Bild: Patrick Persson
Det är blåsigt men soligt nere vid Ribersborgsstranden. Hit har, enligt arrangörens beräkningar, mellan sjuttio och åttio personer tagit sig för rensa stranden från skräp.
– Det är en av få miljöfrågor där man känner att man kan göra något ”hands-on”, andra frågor kan vara svårare att greppa, säger Björn Jensen från ”Planitors”.
Vid tidigare skräpplockardagar har ett dussintal personer dykt upp. Björn Jensen tror att Facebook är nyckeln för att samla fler engagerade – det var där evenemanget lockade dagens deltagare.
Efter att ”Planitors” skapat kvällen evenemang på Facebook fyllde drygt hundra personer i att det skulle komma och hjälpa till, och ett tusental visade intresse för att komma. Två medarrangörer anslöt sig: Marint kunskapscenter och Ribban Beach Camp. De sistnämnda ordnade ett ploggingtillfälle – när man joggar och plockar skräp samtidigt – under samma kväll.
Här står Siv Heurlin i hatt med en person från Marint kunskapscenter. Centret bidrog med skräpplockarverktyg, säckar, lådcykel och personal.Bild: Patrick Persson
Siv Heurlin är en av dem som tagit sig till stranden för att plocka skräp. Hon är en van skräpplockare, men det är första gången hon är med ”Planitors”.
– Jag plockar alltid skräp, jag måste begränsa mig så vissa dagar plockar jag bara plast men idag har jag tagit allt.
Hon är ofta i Beijers park och tycker att det är hyfsat rent där nu. Men ett tag ville hon nästan inte gå dit för att det var så skräpigt att hon inte fick annat gjort än att plocka upp efter andra.
– Dels störs jag estetiskt av det, men sen allt man ser på Facebook och tv, om valar med plast i magen, det är ett fruktansvärt globalt problem, säger Siv Heurlin.
Just plast talar även Björn Jensen om. Plast bryts inte ned och finns kvar i flera hundra år, och plast som bryts ned till mikroplast är skadligt för människor och djur eftersom de bär på kemikalier och miljögifter, berättar han. Dessutom kan fiskar som ofta äter större bitar plast svälta ihjäl av det.
My Björk, till höger, med sina vänner Susanna Makhyunova och Mikael Lindstrand (som letar i havet). ”Det är viktigt att bidra. Jag brukar bada här, det är en sådan vacker strand” säger Susanna Makhyunova.Bild: Patrick Persson
My Björk är miljökonsult och plockar skräp med två vänner. Hon tycker det är bra att det talas mycket om mikroplaster, och för att få bort just sådant är skräpplockning väldigt effektivt menar hon. Samtidigt lyfter hon ett annat stort nedskräpnings- och miljöproblem – fimparna.
– Folk tror inte att fimpar är skräp, men det är så mycket kemikalier i dem, säger hon.
Gå till toppen