Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Major Björklund på krigsstigen. EU måste försvaras.

Jan Björklund tar ut en ny kurs i Almedalen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Skola, skola, skola, skola. Jo, skolfrågorna är viktiga, men Liberalernas entoniga mässande har de senaste åren låtit tröttare och tröttare. Opinionssiffrorna har pekat nedåt nästan oavsett vilken fråga som diskuterats, och partiets existensberättigande har ifrågasatts även av liberala debattörer.
För i höst står Sverige inför det viktigaste valet på årtionden. Politiken handlar inte längre främst om jobbskatteavdrag och betyg i sexan utan om den liberala världsordningens vara eller icke vara. När gränser stängs, nationalismen breder ut sig och Europasamarbetet ifrågasätts behövs starka liberala röster. Partier och politiker som står upp för frihandel och öppenhet och med kraft tar kampen mot nationalisterna.
De liberala väckarklockorna har ringt länge, och nu äntligen verkar Jan Björklund ha vaknat. På Liberalernas dag i Almedalen meddelade partiet att det lägger om sin valstrategi. ”Mer EU” är det nya budskapet och Björklund utmanar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på fyra stora valdebatter om EU-frågan i valrörelsens slutskede. ”På valdagen måste människor veta att den här frågan är på riktigt. Det är ett vägval”, säger Liberalernas partiledare till Sveriges Radio.
Utspelet kommer som ett svar på intervjun med Jimmie Åkesson i Dagens industri (17/5) där han kräver en svensk folkomröstning om EU-medlemskapet under nästa mandatperiod. ”Vi ser ingen poäng i att ingå i en politisk union så som EU har blivit”, förklarade Åkesson.
Uttalandet var häpnadsväckande dumt, till och med för att komma från Sverigedemokraterna. Sverige är ett starkt exportberoende land och ungefär två tredjedelar av varorna som säljs utomlands går till länder i EU. Att lomma efter Storbritannien skulle få förödande konsekvenser för ekonomin.
Eller som förre utrikesministern Carl Bildt (M) uttryckte det i en intervju med Expressen på tisdagen: ”SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras. Det är den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver.”
Och näringslivet håller med. I en artikel i Dagens industri (3/7) uttalar sig en lång rad företrädare för svensk industri om vikten av det svenska EU-medlemskapet. ”Det är Sveriges välstånd som står på spel och det skulle vara ett enormt bakslag för Sverige och svenskt näringsliv om vi lämnade EU. Jag hoppas att Sverigedemokraterna inser hur otroligt skadligt det är för näringslivet och för landet att driva den här linjen”, säger Svenskt Näringslivs avgående vd Carola Lemne. En undersökning som hon låtit göra visar att 91 procent av företagen med fler än 50 anställda är positiva till det svenska EU-medlemskapet.
Den inställningen delas även av vanligt folk och entusiasmen inför EU bland svenskarna har ökat till 68 procent, enligt en ny undersökning (SVT 23/5).
För många är stödet till EU dock sådär lagom mellanmjölk och i det senaste valet till Europaparlamentet röstade bara hälften av de röstberättigade.
Men när EU-skeptiska partier har vind i seglen och efter valet kan ha en tredjedel av platserna i riksdagen är det dags för de EU-vänliga krafterna att mobilisera. Medlemskapet kan inte längre tas för givet.
Näringslivet har en rejäl upplysningsinsats att göra i att förklara varför EU är viktigt för Sveriges industri och välstånd. Sveriges liberaler å sin sida måste på allvar ta striden för öppenhet och europeisk gemenskap.
Gå till toppen