Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pontus Jansson ledde svenska klacken

– Det blev Janne-ramsan, säger Pontus Jansson som agerade klackledare efter att Sverige besegrat Schweiz.

Efter matchen var Pontus Jansson uppe hos den svenska klacken.Bild: JOEL MARKLUND
Direkt efter slutsignalen i S:t Petersburg bröt det stora jublet ut. Sverige är vidare till kvartsfinal efter 1–0 mot Schweiz. Alla blågula ville fira. De på planen och de på läktaren. Hela laget gick fram till kortsidan där de flesta svenska supportrar stod. Då såg Pontus Jansson till att vrida upp stämningen ytterligare ett snäpp och drog igång sång.
"Åhh, Janne, Janne! Janne, Janne, Janne Andersson!".
– Jag tog "Janne-ramsan". Janne var där också så det var var kul, säger Pontus Jansson.
Pontus Jansson hyllar sin tränare.Bild: DAMIR SAGOLJ
Under den matchförberedande träningen under måndagen fångades Pontus Jansson på bild när han gjorde tecknet för den albanska dubbelhövdade örnen. Ett tecken den schweiziska trion Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner straffades för att ha gjort efter segern mot Serbien. Gesten är laddad, i synnerhet i en match mot Serbien då Kosovo var en del av Serbien innan självständigheten 2008.
– För mig var det inget kontroversiellt. Jag är uppväxt med albaner runt mig och har gjort det tillsammans med dem och haft det som målgest när jag var yngre. Jag hade många albaner i min klass och man gjorde gesten på skolgården när vi lirade.
Janssons gest fick rubriker i Schweiz, men att det skulle ha något med motståndarna att göra viftar han bort.
– Jag såg att man i Schweiz trodde att det var för att provocera, men absolut inte. Det var inget mot Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka. För mina kompisar är de gudar.
Sverige är i kvartsfinal. Svårt att ta in även för spelarna.
– När man kom in i omklädningsrummet så var det en axelryckning. "Jaja, det är kvartsfinal nu." Det är tron på det vi gör som är så stor. Vi har en kvartsfinal framför oss. Nu ska vi vinna den, sen får vi ta det därifrån.
Gå till toppen