Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Andreas Ekström: Visst är det rätt att låta NMR demonstrera...

Det finns en liten svensk heilarklubb som kallar sig NMR, Nordiska motståndsrörelsen.
De är små på alla sätt utom ett: de är magnifika i sin uppblåsta töntighet.
Man skulle förstås kunna nöja sig med att skratta åt dem – deras slipsmode, deras verklighetsbild, deras samlade studieskulder, det finns att välja på. Men nu är det ju så att NMR har en tendens att samla personer som inte tvekar att ta till våld mot oliktänkande. Detta vet RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, vars ungdomsförbund har retirerat från Almedalen efter att NMR fått tillstånd att propagera våldsideologi vägg i vägg med dem.
Det är mycket svårt att neka någon demonstrationstillstånd, och så ska det vara. Demokratin ska vara saktmodig och tålmodig och formell och korrekt.
Samtidigt finns det inget som hindrar demokratin från att vara listig när demokratin ska försvaras mot dem som försöker utnyttja den för att förstöra den. Det går alldeles utmärkt att säga varsågod, NMR, det är klart att ni får demonstrera. Men vi, polis och samhälle i övrigt, förbehåller oss av säkerhetsskäl rätten att anvisa plats.
Det finns gott om trista trafiklösa vägar och öde ängar på den här ön.
Läs alla artiklar om: Almedalen
Gå till toppen