Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åkervinda är starka tillsammans

Med sina visor berättar de historier om kvinnor i vacker tappning. Vokalensemblen Åkervinda drömmer om att åldras ihop och speglar sig i ogräset med samma namn: skirt blommande med starka rötter.

Vi träffade Iris Bergcrantz, Linda Bergström, Lise Kroner och Agnes Åhlund och pratade om folkmusik, ogräs och att åldras tillsammans.Bild: Nadja Hallström
Som folkmusik med jazzinfluenser. Så beskriver vokalensemblen Åkervinda, som gör moderna tolkningar av traditionella visor, sin musik. Kvartetten, som består av Agnes Åhlund, Iris Bergcrantz, Linda Bergström och Lise Kroner, träffades via jazzlinjen på Skurups folkhögskola och bestämde sig för att tillsammans utforska folkmusiken a cappella.
– Vi ville hitta tillbaka till vad som gör sång till ett så fantastiskt fint instrument och arbeta med text och storytelling och använda de här gamla historierna och göra dem nya igen, säger Linda.
2014 debuterade de med albumet "Kära mor". I mars släppte de sitt andra album – "Förgänglighet."
– När vi jobbade med vår första skiva var vi lite yngre. Den andra skivan har ett mörkare tema. Det handlar mer om 30–års kris och döden. Det är därför den heter förgänglighet: saker förändras, fort, säger Linda.
I fokus står berättelser om kvinnor och kvinnoöden: om abort, bortgifte och förbjuden kärlek.
– Vi sjunger visor som lyfter gamla historier men de är fortfarande aktuella, säger Iris.
Varför vill ni berätta just dessa historier?
– Historieberättande är så otroligt viktigt och vi pratar ofta om vem det är som berättar historien och varför. Det pratas ofta om att kvinnor inte finns med i historieböckerna, men i de här berättelserna finns de med. Därför känns de extra viktiga att berätta, säger Lise.
– Det är viktigt att komma ihåg att det här är frågor som vi kvinnor har kämpat med länge, säger Agnes som tillsammans med gruppen vill sprida ett tydligt budskap: feminism i en vacker förpackning.
– Vi hoppas att folk ska älska musiken och få med sig nya tankar, säger Iris.
Vad är lockelsen med att sjunga a capella?
– Det känns som att man kommer varandra väldigt nära när man sjunger tillsammans så som vi gör jämfört med att sjunga med ett band, säger Iris.
Utan band, finns det inget instrument att gömma sig bakom, menar de.
– Vi känner varandra så väl nu. Jag tänker på oss som ett instrument där vi är fyra strängar, säger Lise och berättar att de sedan starten har växt ihop.
– Vi är starka tillsammans, säger Iris.
Starkt är också ogräset som kvartetten tagit namn efter: åkervindan.
– Det känns som en kul metafor för vårt budskap på något sätt, säger Agnes och förklarar:
– Det känns fint med en rosa, superfeminin blomma som vägrar att försvinna. Som ser skir ut men har starka rötter. Det spelar ingen roll hur många gånger man krattar bort den för den kommer alltid tillbaka.
Härnäst väntar turnéer på Island och i England och därefter spelningar i Helsingborg och Köpenhamn. Samtidigt anordnar de workshops i folkmusiktradition och kulning, en sorts traditionell herdekallning.
– Vi vill hela tiden utvecklas vidare. Det skulle exempelvis vara kul att kunna ha något läger och köra vår grej, säger Iris Bergcrantz.
– Och plantera en massa nya åkervindor, lägger Agnes Åhlund till.
På sikt hoppas gruppen få åldras ihop. I låten "Min pipa" ser de tillbaka på, och firar, sina liv och skålar i sin ära.
– Tänk om vi kan sitta på en balkong i Spanien och dricka whiskey i solnedgången när vi är 95 år. Det är en utopisk tanke – men den är fin, säger Lise Kroner.
Fakta

Åkervinda

Vilka: Linda Bergström, Iris Bergcrantz, Agnes Åhlund och Lise Kroner.

Spelar: Den 9/7 i Raus kyrka i Helsingborg och den 10/7 i Köpenhamn på Café MellemRummet på Copenhagen Jazzfestival.

Gå till toppen